Kezdetnek nem rossz: a T-mobile vesztett t-pont.hu ügyben

Kezdetnek nem rossz: a T-mobile vesztett t-pont.hu ügyben

Májusban még Westelként tevékenykedő szolgáltató egy teljes domain tartományt szeretett volna kisajátítani, azonban a kocka más irányba fordult, Dávid legyőzte Góliátot.

A domainABC adott hírt először arról, hogy az – akkor még – Westel Rt. minden olyan webcímre igényt tart, amely a "t-" karakterlánccal kezdődik. A webcím tartomány kisajátítását egy külföldön elfogadott "t-*" védjegyre alapozta. Számos folyamatban lévő igénylést meg is támadott és az ISZT Tanácsadó Testületének (TT) döntését kérte az ügyekben. A domain igénylők többsége – valószínűleg az eljárási díj nagysága (40000 Ft ÁFA) miatt – visszavonta az igényét, azonban a domainABC egyik ügyfele nem futamodott meg, felvállalta a küzdelmet és nyert. A közel kétszáz domainnel rendelkező magánszemély a t-pont.hu webcímre nyújtotta be az igényét és a TT megkeresésére közölte, hogy a webcímet egy megvalósítás alatt álló internetes találkozópont (t-pont) életre hívására szeretné használni. Az indoklást a TT elfogadta és úgy határozott, hogy a magánszemély számrára delegálható a t-pont.hu név, sőt a döntés indoklásában kiemelte, hogy "a magyar jogszabályok csak konkrét megjelölések védjegyoltalmát teszik lehetővé, csonkolással nem lehet névcsoportokat oltalom alá helyezni." A döntés szerint így a "t-" domainekre nem tarthat igényt kizárólagosan a T-mobile Rt.
Az ügyben győztes magánszemély nem ismeretlen a hazai domainvilágban, hiszen az általa – a domainABC-n keresztül – benyújtott a-bank.hu igény is kisebb vihart kavart a regisztrátori körökben. Az ő igénylése során akarta először alkalmazni a Nyilvántartó szervezet azt a gyakorlatot, mely szerint a "bank" karakterláncot tartalmazó nevek csak PSZÁF engedéllyel jegyezhetőek be, azonban elállt a szándékától. A fordulat létrejöttében vélhetően szerepet játszott az ügyfél és a regisztrátor "szívóssága" is.

menu
menu