Jogi csavar menti meg a MagyarGarda.hu-t

Jogi csavar menti meg a MagyarGarda.hu-t

Jogilag szabályosan működik a MagyarGarda.hu, ezért a domain visszavonására irányuló kezdeményezés nem lehet sikeres.

A hazai sajtóban számos nézőpontból már kielemezték a Magyar Gárda Egyesület feloszlatásával kapcsolatos bírósági döntést. A Magyar Gárda Egyesület és a Magyar Gárda Mozgalom közötti kapcsolat meglehetősen nehezen értelmezhető a kívülálló számára a jogi helyzet miatt, ezért sem célja portálunknak állást foglalni az ügyben, azonban egy domain nevekkel kapcsolatos anomáliára világíthat rá a Magyar Gárda körül kialakult helyzet.

A Fővárosi Bíróság ítéletét helyben hagyva július 2-án a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet, azonban a Magyar Gárda Mozgalom továbbra is működik.
A portálunkhoz eljutott információk szerint az Egyesület feloszlatása kapcsán a magyargarda.hu domain visszavonását szerette volna kezdeményezni egy magánszemély a .hu domain nevekre érvényes domain regisztrációs szabályzat vonatkozó pontja alapján:

„6.1 A domain delegálás törlésére kerül sor, ha a domain-használó meghalt, vagy jogutód nélküli megszűnésére került sor.”

A domain regisztráció visszavonására azonban a fennálló jogi helyzet miatt várhatóan nem kerülhet sor.  A magyargarda.hu domain nevet Schön Péter, Magyar Gárda Egyesület egyik alapítója jegyeztette be 2007. márciusában. Schön Péter 2008. júniusában egy egyszemélyes Kft. is létrehozott Magyar Gárda Biztonságtechnikai és Vagyonvédelmi Kft. néven.
A cég és az Egyesület megalakulásától függetlenül az interneten található honlapok archiválsát végző archive.org portál adatai szerint a magyargarda.hu domain alatt hosszú ideig a Magyar Gárda Egyesülettel kapcsolatos információk voltak elérhetőek. Többek között a szervezet adószámát tartalmazó felhívás is szerepelt. Jelenleg a Magyar Gárda Mozgalom hivatalos honlapja található a domain alatt, így a domain használójának tekinthető lenne a Magyar Gárda Egyesület is, azonban a regisztrációs szabályzat egyértelműen  fogalmazza meg a domain használó személyét: „Szervezet vagy természetes személy, akinek számára a domain delegálásra került.” A domain használója így jelen esetben Schön Péter magánszemély, így a domain visszavonására vonatkozó kezdeményezés vélhetően kudarcba fulladna, ezért a domain visszavonását kezdeményező magánszemély elállt szándékától.

menu
menu