Jogerős bírósági végzés a szeged.hu ügyében

Jogerős bírósági végzés a szeged.hu ügyében

A Délmagyar.hu regionális hírportál értesülése szerint a szeged önkormányzata a szeged.hu domain névért folytatott közel egy évtizedes jogi csatározást fejezett be.

A szeged.hu internetes azonosítót az Axelero Tiszanet Rt. regisztrálta 1997-ben. A domain regisztrációs szabályzat akkor lehetőséget adott a települések neveivel azonos webcímek lefoglalására nem csak a települések számára. A szabályzat a későbbiekben módosult és a városok, falvak – magyar és idegen nyelvű – megnevezésével megegyező domain nevek bejegyzését csak az adott település számára adott jogosultságot.

A Médiaweb Kft. a szeged.hu webcímet 2000-ben vásárolta meg az Axelero Tiszanet-től. Szeged városa a szeged.hu foglaltsága okán a szegedvaros.hu címen nyitotta meg hivatalos honlapját 2001-ben. A tisza-parti város vezetése több ízben is kísérletet tett a szeged.hu domain megszerzésére, azonban a domain kezelőjével nem tudott megegyezésre jutni. A település a Regisztrációs Döntnöki Tanácshoz fordult 2008 végén. Ezen szervezetnek van hatásköre egy bejegyzett domain esetében döntést hozni a használat jogosságát és elvételét, átadását, visszavonását illetően. A testület 2009. áprilisban a domain használatával és kezelésével kapcsolatos tényeket megvizsgálva úgy döntött, hogy a webcím kezelésére a Szeged Város jogosult és elrendelte annak átruházását a település számára. A döntés végrehajtására nem került sor, mert Médiaweb Kft. rendes bíróság útján kérte a döntés felülvizsgálatát. Az eljáró bíró döntése szerint is a domain név használatára a település a jogosult. A jogerős bírósági ítéletet március első napjaiban kapta meg írásban a városvezetés. A szeged.hu domain az addig ismert hivatalos honlapra, a szegedvaros.hu-ra lett átirányítva.

Nem nőtt a forgalom

Nagy Sándor Szeged alpolgármestere, a Delmagyar.hu számára adott nyilatkozatában elmondta, hogy az új domain miatt „nem nőtt meg drámaian” a látogatottság, mert akik rendszeresen használták, azok megszokták, hogy a szegedvaros.hu a hivatalos honlap. A városvezető által ismeretett tervek szerint a szegedvaros.hu önkormányzati portál lesz. Az a közgyűlések témáival, helyi beruházásokról ad majd információt. Egy új – „civilebb”, városról szóló portál indul hamarosan a szeged.hu oldalon, amely a város vendégei számára is hasznos információkkal fog szolgálni.

menu
menu