Ingyenes-e az ingyenes

A C3 alapítvány ingyenesnek hirdetett szolgáltatásának jártunk utána...

A C3 Alapítvány – az Internet Szolgáltatók Tanácsa tagjaként – online domain regisztrációs és name szerver szolgáltatást indított. A domain igénylés, a name szerverek beállítása és konfigurálása és a fizetés is online történik. Az online regisztráció újdonságán kívül a szolgáltatás keretében un. www URL átirányítás is aktiválható. Ennek előnye, hogy a netre vágyó ügyfélnek nem kell tárterületet bérelnie egy szolgáltatótól, oldalait egy ingyenes szolgáltatás keretében is elhelyezheti.
A jól ismert mondás a vizsgált esetben is megállja a helyét. Amit nyerünk a réven kifizetjük a vámon. Az ingyenes szolgáltatók által biztosított tárterületér valóban nem kell egy fillért sem fizetnünk, a regisztráció a piaci árakon történik. A bejegyzésért 10000 Ft-ot a fenntartásért évente 5000 Ft-ot kell a cég részére utalni, ami a piacon található áraknál legalább 30-40%-kal magasabb.
Mindezzel még nem biztos, hogy véget is ér a kellemetlenségek sora. Az ingyenes szolgáltatók legnagyobb hátránya, hogy az ingyenesség ára általában az oldalunkon elhelyezett reklám, mely nagyon szerencsétlen dolog lehet, ha a cégünk tevékenységével azonos profilú vállalkozás reklámja jelenik meg a letöltésekkor.
A szóban forgó szolgáltatás alapáras változatában csak a postamester@igenyeltdomain e-mail átirányítására van lehetőség. A további e-mailek képzése felárral vagy saját mail szerverrel oldható meg.

menu
menu