Érvényes védjegy ellenére ítéltek oda egy domaint

Érvényes védjegy ellenére ítéltek oda  egy domaint

A .hu domaintartomány vitás ügyeiben döntési jogkörrel felhatalmazott grémium, az ISzT Tanácsadó Testület május 17-én egy webcím kapcsán foglalt állást. A TT az ufs.hu kapcsán érkezett panaszt vizsgálta meg.

A kérdéses webcímre elsőként az EvoNET Számítástechnikai Bt. március 20-án nyújtotta be igényét. A cég a TT-hez eljuttatott beadványában kifejtette, hogy a domaint az "Universal Frontend System" néven bevezetésre kerülő szoftvere számára kívánja lefoglalni.
A panaszos fél, a UFS Broker Biztosításközvetítő Kft. április 5-én kérelmezte a cím lefoglalását. A cég a négy vállalkozásból álló UFS Group (UFS Net Kft., UFS Broker Kft., UFS Credit Kft. és UFS Home Kft.) cégcsoport egyik tagja. A cég úgy értékelte, hogy a hárombetűs webcím bejegyzésére előjoggal rendelkezik. Ennek igazolására a TT elé tárta beadványában , hogy a cégcsoport 2004. decemberében kérelmezte az ?UFS ? United Financial Services? ábrás védjegy bejegyzését a Magyar Szabadalmi Hivatalnál.

A TT a tények mérlegelését követően megállapította, hogy egyik cég sem kizárólagos jogosultja az UFS karakterláncnak, így prioritásos eljárás keretében egyik cég számára sem adható ki a domain. A grémium panaszos beadványában megfogalmazott "megtévesztő" jelleget is vizsgálta, azonban a mérlegelést követően megállapította, hogy az EvoNET Bt. általi domain használat megtévesztő jellege ? ezzel párhuzamosan jogellenessége ? nem valószínűsíthető és a webcím EvoNET általi bejegyzésének nem látta akadályát, így a domain már május 23-án a korábbi igénylő számára bejegyzésre került. A honlapon egyelőre "Az oldal fejlesztés alatt áll" szöveggel találja szembe magát az odalátogató.

A TT a döntési folyamat során egy fontos szempontot nem vizsgált meg, nevezetesen, hogy az adott karakterláncra vonatkozóan az európai uniós szabadalmi nyilvántartásban van-e valamilyen külföldi jogosultnak védjegyoltalma az adott karakterláncra. Szerkesztőségünk rövid kutatás után rátalált egy érvényben lévő védjegyre: a SONY KABUSHIKI KAISHA (ismertebb nevén Sony) számára az UFS karakterlánc 1999. augusztus 1. óta bejegyzett védjegy, amely az Európai Unióba való belépésünk óta Magyarországon is érvényben van. Ezen tény ismeretében pedig a név kiadását meg kellett volna tagadni mindkét fél részére…

Az UFS Group szerkesztőségünktől értesült a döntésről, mondta el kérdésünkre Nink Beáta PR és kommunikációs vezető. Az esetleges további lépésekről azonban egyelőre nem tudott felvilágosítást adni.

menu
menu