Erősödik a hazai domainpiac!

Erősödik a hazai domainpiac!

A domainabc októberi második domain piaci elemzése.

A domainabc október elején indított elemzése – amely a hazai domain regisztrációs piac trendjeit igyekszik az olvasók elé tárni – a második alkalommal közöl eredményeket.
A .hu domaintérben a regisztrátori joggal rendelkező szervezetek eredményeit az Internet Szolgáltatók Tanácsához benyújtott igények száma alapján állítjuk össze.

Erősödő piac, őrzi a helyét a Microware

Az október első két hetében igényelt .hu domain nevek száma (2560 db.) 10 %-kal magasabb a szeptember utolsó két hetében benyújtott kérelmek számától. (2818 db.)
Az utóbbi két hétben a regisztrátorok által benyújtott domain igénylések száma alapján összeállított sorrendben változás az első helyen nem történt. Az elmúlt 14 napban is a Microware Hungary Kft. nyújtotta be a legtöbb domain regisztrációs kérelmet az Internet Szolgáltatók Tanácsához. A cég ügyfelei által delegálni kívánt domain nevek száma 523. A második legtöbb kérelmet az Interware Zrt. (237 db.) nyújtotta be. A harmadik legfoglalkoztatottabb regisztrátor pedig az Integrity Kft. volt (201 db.).

A legtöbb domain delegálást benyújtó regisztrátorok sorrendje

[file=953_1.html]

Biztosítás és gyógyszer a sláger

Az elmúlt két hétben két jelentős esemény befolyásolta a domain regisztrációk piacát. Az egyik esemény a napi politikához kapcsolható: sokan igényeltek olyan webcímet, amely közvetve összefüggésbe hozható a kormány néhány napja hozott döntésével, mely szerint a gyógyszer piacon liberalizáció várható. Bár az igénylők valós szándéka nem ismerhető, mégis feltételezhető, hogy az intézkedésnek köszönhető a gyogyszertarkereso.hu, a gyogyszervasar.hu, a gyogyszertaronline.hu és a gyogyszervonal.hu webcímek igénylése is.
A másik esemény, amelyhez nagyobb mennyiségű domain regisztráció köthető a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításainak változtatására adott időszak közeledése. A biztositasvalaszto.hu, a biztoscasco.hu, a biztositastajanlok.hu, a onlinebiztosítások.hu és a biztositabc.hu is valószínűleg ezen eseménnyel van összefüggésben.

Történelmi domain a várólistán

A két hét alatt néhány érdekesnek tűnő webcímet is megtalálunk. A leghosszabb igényelt cím a 40+3 karakterből álló VillanofenyEsFajdalommentesSzortelenites.hu, azoban a 38+3 Karakteresiplveglegesszortelenitesmeregtelenites.hu webcím is furcsának tűnik. Összesen 5 db. 2 karakterből álló webcímre nyújtottak be igényt: az ud.hu, a mg.hu, a 15.hu, a j1.hu
és a k1.hu található a várólistán.
A legkapósabb webcím az orgazmus.hu volt. A webcímre vonatkozóan 8 külön kérelmezőtől összesen 24 delegálási kérelmet érkeztetett a Nyilvántartó.
Egy domain történelmi szempontból érdekes webcím is felkerült a várólistára. Először a domainabc.hu írt arról, hogy a .hu domaintér "legöregebb" 100 domain nevéből egy szabadon regisztráhatóvá vált, annak köszönhetően, hogy első kezelője nem tartott rá igényt. Az 1993. május 17.-én kérelmezett cdk-cgx.hu webcím a 18. hazai webcím volt, azonban most újra bejegyzésre kerülhet.

Az .hu regisztrátorok által benyújtott domain kérelmek száma a benyújtott kérelmek számának tükrében

[file=953_2.html]

menu
menu