Elgépelt domainek Magyarországon

.

Valljuk be, gyakran nem az kerül a képernyőre gépelés során, mint amit írni akartunk, de emiatt senki ne törje magát, hiszen a legjobb titkárnők is hibáznak a gépelés közben. Néhány szemfüles cég felismerte, hogy a domainnevek elütése busás nyereséget hozhat számára. Ezek a cégek kivételesen nem a webcímek értékesítéséből kívánnak profitra szert tenni, hanem a nagy számú téves találatoktól várják a nyereséget. A jelenség mára már saját elnevezést is kapott az internetes zsargonban: "typosquatting".
A legnagyobb látogatószámmal rendelkező külföldi oldalak domainjeinek számos elgépelt változatát bejegyezték már, azonban elvileg hazánkban a hatályos regisztrációs szabályzat értelmében nincs lehetőség olyan domainnevek bejegyzésére, melyek egy már más által bejegyzett ismert névhez hasonlítanak. Ezt a Regisztrációs szabályzat domain név megválasztásáról szóló rész tartalmazza:
"Az Igénylő nem választhat és nem használhat olyan domain nevet, amely jelentéstartalmára nézve és/vagy használatára nézve gyaníthatóan
a) jogellenes, vagy
b) megbotránkozást, félelmet keltő, vagy
c) megtévesztő."

Ezek a nevek minden bizonnyal beletartoznak a megtévesztő kategóriába, ezért bejegyzését a regisztrátornak meg kell tagadnia. A .hu végződés alatt már bejegyzett nevek között pásztázva azonban rögtön szembetűnik, hogy bejegyzésre került az utóbbi időben a wwwest.hu, wwwapronet.hu, wwwindex.hu, wwwhotels.hu, wwwnexus.hu, wwwstartlap.hu, w3swi.hu is. Egyes cimeken ezek közül már tartalommal is találkozunk. A regisztrációs adatokból kitűnik, hogy jelenleg minden név egy László Imre nevű magánszemély kezelésében van és mindegyik név bejegyzésének lebonyolítását az Elender végezte.
Megkerestük néhány érdekelt cég vezetőjét a regisztrációkkal kapcsolatban.
Agárdi Gábor, az SWI Kommunikációs Kft. ügyvezetője a domainABC kérdésére elmondta, hogy a w3swi.hu bejegyzésének törlésére irányuló kérelmet nyújtottak be az ISZT-hez, és tudomása van róla, hogy más, érintett cégek is hasonlóképpen kívánnak cselekedni.
Kovács K. Gergely, a Nexus szolgáltatást üzemeltető Pannonline Rt. vezérigazgató-helyettese a wwwnexus.hu domain bejegyzésvel kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta:
"Tekintettel arra, hogy a NEXUS kizárólag magyar nyelven elérhető, nem tartjuk valószínűnek, hogy szignifikáns forgalom keletkezhetne az elütésekből. Arra az esetre azonban, ha a domain jelenlegi vagy jövőbeli tulajdonosa kifejezetten a NEXUS szolgáltatás vagy a tulajdonos, illetve az üzemeltető jó hírnevének rontására, vagy érdekeinek megsértésére használná a domaint, fenntartjuk a lehetőségét, hogy a domain névhez fűződő – nemzetközi precedensek által is bizonyított – jogunkat akár peres eljárás keretében szerezzük meg, valamint – szükség esetén – kezdeményezzük az illető büntetőjogi felelősségrevonását."
Szerettük volna László Imre véleményét is kikérni az üggyel kapcsolatban, azonban a metévesztőnek tűnő domainek tulajdonosát nem tudtuk elérni. Az eset sok kérdés feltevésére ad okot:
Amennyiben ez az eset nem tartozik a "megtévesztő" kategóriába, akkor miket kell idesorolni?
A szabályzat "lazán történő kezelése" általános a regisztrátorok körében vagy csak az Elendernél alkalmazott gyakorlatról van szó?

menu
menu