Duplázódott a vitás domain nevek ügyeinek száma

Duplázódott a vitás domain nevek ügyeinek száma

Két hónap alatt ugyanannyi vitatott domain volt, mint az év első felében.

A bejegyzés alatt álló .hu domain nevek vitarendezési eljárási folyamata a 2011. június 1-jén életbe lépő új domain regisztrációs szabályozók változásával együtt jelentős változásokon ment keresztül.
A legfontosabb változás volt, hogy regisztrációs lehetőségek között megszűnt az un. prioritásos regisztrációs igény intézménye, amely lehetőséget biztosított a pl. a védjegy tulajdonosoknak arra, hogy a védjegyeikkel azonos domain nevek – sokszor rosshiszemű – igénylőit „beelőzve” kérelmezzék az általuk védeni kívánt karakterláncokat. Ezzel a lehetőséggel – pár ezer forintos regisztrációs dij megfizetésével – megelőzték a jogi eljárás indításánt és lebonyolítását, elkerülve a jelentős ügyvédi költségeket. A szabályok változásával június 1-től, ha bárkinek az érdekét sértő domain nevet igényel egy másik fél akkor a vitarendezés során kell bizonyítania igazát.

A prioritásos domain igénylés lehetőségének megszűnésével a vitarendezési folyamatba bevont ügyek száma jelentősen megnőtt: 2011 első 5 hónapjában összesen 12 ügyet tárgyalt az ISZT mellett működő Tanácsadó Testület, a változások bevezetése óta azonban máris 14 esetről kellett döntenie a grémiumnak. A várakozások szerint a nyári „uborkaszezont” követően méginkább megnövekedhet a vitás domain nevek ügyeinek száma, amely a védjegy és egyéb jogtulajdonosoknak ismét jelentős kiadásokat erdményez majd.

menu
menu