Domainpiaci körséta

Domainpiaci körséta

A .hu domaintér első félévi statisztikai kimutatásai.

Az elmúlt év folyamán a domainabc.hu hónapról-hónapra kimutatásokat készített a domainipar helyzetének alakulásáról. Beszámoltunk arról, hogy melyik regisztrátor milyen piaci részesedéssel bírt az adott időszakban. Az adatokat a Internet Szolgáltatók Tanácsa által közzétett, nyilvános várólista alapján készítettük. A .hu domaintér nyilvántartója – vélhetően tevékenységünk miatt – úgy döntött, hogy a regisztrátorok piaci részesedésének elemzésére alkalmas listát átalakítja és a így domainipari szemlénket nem tudtuk publikálni. Az ISZT-nél történt érdeklődésünkre sajnos nem kaptunk választ, hogy kinek és miért állt érdekében az elemzés beszüntetése. A mobiltelefon piacon bátran felvállalják a szolgáltatók a piaci részesedésüket, bár igaz, hogy mindegyik cég – a politikai választásokon szereplő pártokhoz hasonlóan – a számára legkedvezőbb statisztikára hívja fel a figyelmet.

Egy olvasónk az elmúlt napokban a 2008-as esztendő első félévének domain regisztrációs kérelmeiről elemzést küldött szerkesztőségünk számára. Ennek köszönhetően több kimutatást kimutatást tudunk ismét az olvasók elé tárni a hazai domainpiacról.

A domain igénylők az év első felében – meglepő módon – leginkább februárban voltak aktívak. Annak ellenére, hogy az év második hónapja a legrövidebb az esztendőben a legtöbb regisztráció ekkor történt. Márciusban azonban majdnem csak fele annyi regisztráció történt, mint az előző hónapban

 

articles/13/1275/1_original.jpg
Úgy gondolnánk, hogy a hétvégén a regisztrátorok számára beküldött igénylések miatt az hét első munkanapján fogadja a Nyilvántartó a legtöbb igényt, azonban ez nem így van. A „legforgalmasabb” nap a csütörtök és a legkevesebb domain regisztráció a hétvégén érkezik be.

articles/13/1275/2_original.jpg

Az legtöbb domain regisztrációs kérelem 12 óra és 13 óra között kerül a nyilvántartásba. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy a lejárt és újra regisztrálható domain nevek – a „felszabadulás napján” – pontosan 12 órától kérelmezhetőek

articles/13/1275/3_original.jpg

A bejegyzett domain nevek 4,2 %-a tartalmaz speciális karaktert azaz á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü vagy ű betűt.

articles/13/1275/5_original.jpg

2008. első felében delegálni kívánt domain nevek átlagos hossza – a .hu végződést nem számítva – 10,9 karakter. Az összes bejegyzett webcím több, mint 10%-a pontosan 10 karakterből áll. A keresőoptimalizálási célok miatt bejegyzett domain nevek száma miatt egyre hosszabb domain neveket is bejegyeztetnek a kérelmezők. A hazai domaintérben a bejegyezhető maximális hossz 40 karakter. Ezt 9 kérelem esetén „töltötte ki” az igénylő:

alakformalaskonturfaslifogyasfekvohypoxi.hu
fekvohypoxibudakonturfaslinyirokmasszazs.hu
cellulitnarancsboralakformalasbudahypoxi.hu
egeszsegiallapotfelmeresemesztesizavarok.hu
reumafizioterapiaibrbudafajdalomallergia.hu
bankett-konferencia-szek-asztal-szemetes.hu
halhatatlanpolgármesterektitkostársasága.hu
halhatatlanpolgarmesterektitkostarsasaga.hu
ekszeraruhazaranyezusthoroszkopszimbolum.hu

articles/13/1275/4_original.jpg

menu
menu