Domain vitában győzött a Deutsche Telekom

Domain vitában győzött a Deutsche Telekom

11 sikertelen panasz után újabb domain ügyében kért állásfoglalálst a Deutsche Telekom. Most - először - járt sikerrel.

A bejegyzés alatt álló vitás .hu domainek ügyeiben eljárni jogosult szervezet, az ISZT Tanácsadó Testület hétfőn megtartott ülésnapján egy webcím ügyét tűzte napirendjére. A t-omline.hu domain név kapcsán kellett állást foglaniuk, mivel Szabó Tamás magánszemélyként beadott domain bejegyzési kérelmével kapsolatosan a T-Online németországi anyavállalata a Deutsche Telekom AG panaszt nyújtott be.
Szabó Tamás a panaszról értesülve tájékoztatta a döntéshozó testületet, hogy a webcímet becenevéből képzett (TOM) webcímen személyes weboldal működtetéséhez kívánja használni és a sikeres regisztráció esetén a tom-line.hu és a tomline.hu domainekre is igényt tart.
A TT az esetet megvizsgálva úgy ítélte meg, hogy a „t-omline” esetében nyilvánvaló a kiejtésbeli hasonlóság a Deutsche Telekom AG védjegyével. A testület ülésén készült jegyzőkönyvből kiderül, hogy a grémium úgy ítélte meg, hogy a Deutsche Telekom „t-online” szolgáltatásait igénybe venni kívánó fogyasztók „elgépelés” útján jutnának el az igényelt domain névvel megjelölt weboldalra.
A TT ezen meglátását bizonyítja az a 2003-ban napvilágot látott tanulmány is, amely az elgépelésekre tér ki. A leggyakrabban összecserélt betűk a "n" és "m" betűk, ezt követi a "b" és "v" karakterek eltévesztése.
A TT a fenti tényeket figyelembe véve úgy határozott, hogy a t-omline.hu nem jegyezhető be az igénylő magánszemély részére.

A T- csoport harcol a nevekért

A Tanácsadó Testület számára minden eddigi panaszosnál több beadványt nyújtott be a "T-" cégcsoport, azonban most első alkalommal határozott úgy a testület, hogy egy "t-"-lel kezdődő webcím bejegyzését nem engedélyezi a bepanszolt fél számára. A TT korábban engedélyezte a t-udakozo.hu, a t-elefonok.hu, a t-pontok.hu webcímek bejegyzését is. A telefonos szolgáltató azonban rendes bírósági eljárás útján kívánja megszerezni a t-pont.hu és a t-aruhaz.hu címeket.

menu
menu