Alaptalanul sugallta a Fidesz jelöltje, hogy ő a polgármester

Alaptalanul sugallta a Fidesz jelöltje, hogy ő a polgármester

Hévízen a Helyi Választási Bizottság domain név használata ügyében foglalt állást.

H betűs fürdőváros? Ki ne vágná rá egyből, Hévíz! A város kétséget kizáróan Magyarország egyik legismertebb fürdőhelye, azonban az 2010. évi Önkormányzati Választás kapcsán egy másik ügyben is az első helyet érdemelte ki: a magyarországi választások történetében első esetben döntött Választási Bizottság egy domain név használatával kapcsolatosan.
A településen több ciklus óta Vértes Árpád függetlenként megválasztott polgármester látta el a városvezetői teendőket. Az idei választáson Papp Gábor, a polgármester Fidesz-KDNP által támogatott kihívója a hevizpolgarmestere.hu domain néven kívánt választási kampányában kommunikálni a választókkal.  A Helyi Választási Biztottsághoz (HVB) a domain név megtévesztő jellege okán bedványt nyújtottak be. A HVB megvizsgálva a kialakult helyzetet a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvébe ütközőnek ítélte meg a domain név használatát, ezért úgy döntött, hogy a domain név használatától eltiltja a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Megoldás: költözés

A döntés megszületése után a polgármesteri székért harcba induló fideszes jelölt kampánystábja úgy határozott, hogy a hevizpolgarmestere.hu honlapon a tények közlése mellett tájékoztatja az érdeklődőket arról, hogy a jelölt hivatalos honlapja a heviz2010.com domainre költözött és át is irányitja a látogatókat – 40 másodperc után – az új webcímre. A domain név használata ennek értelmében továbbra is megvalósul, azonban a használat további jogszerűségének megítélése nem tartozik kompetenciáink közé…

A honlapon a döntést követően az alábbi tartalom olvasható:

„Tisztelt honlap látogatónk!

Tájékoztatjuk, hogy a Helyi Választási Bizottság 16/2010.(IX.2.) HVB számú határozatában egy panaszos levélben megfogalmazottakra hivatkozva Ve. 3.§ d./ pontjában szereplő jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvébe ütközőnek ítélte meg a

www.hevizpolgarmestere.hu

domain név használatát és eltiltott bennünket annak további használatától.

A döntéssel nem tudunk egyet érteni, de elfogadjuk.
Egyúttal tájékoztatjuk, hogy honlapunk teljes tartalmát, a

www.heviz2010.com oldalon megtekintheti

(a böngésző 40 másodperc múlva automatikusan átugrik az új oldalra, de ha mégsem, akkor kattintson a linkre).

Kérjük, látogassa meg új honlapunkat, ahol – változatlan formában – mindent megtudhat Papp Gábor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelölt és képviselőjelöltjei programjáról, kampányáról!

A kellemetlenségért szíves elnézését kérjük!”

 

 

Hozzá nem értő döntés

Az internetes domain nevek használatában a www előtag egy szokásként alakult ki, amely a World Wide Web (világhálós) tartalomra utal. Ez a leggyakoribb tartalom egy domain névhez kapcsolódóan, ezért a legtöbb felhasználó honlapja esetében a www és www nélküli cím azonos tartalmat jelenít meg.
A domain nevek felépítési sajátosságai okán azonban nem kizárt, hogy a www és a www nélküli címen két egymásól elkülönülő tartalom létezzen. Egy telefonszámok világából merített – szakmailag kissé „sántító” – példa alapján válik érthetővé egy domain nevek világában járatlan olvasó számára a kérdés: Budapesten – körzetszám nélkül – a 555-5555-ös telefonszámot tárcsázva a budapesti 06/1/555-555-5-ös szám hívása történik meg, de a ha a 70/555-555-5-ös számot hívjuk ugyaninnen, akkor egy vodafonos mobil fog csörögni. Azonos a hívószám, mégis különböző az körzet különbözősége okán. A Választási Bizottság a jelöltet a www.hevizpolgarmestere.hu domain használatától tiltotta el, a hevizpolgarmestere.hu használatát nem korlátozta.  További kérdéseket vet fel, hogy a fidesz jelöltje a hevizpolgarmestere.hu domain névből képzett e-mail címekre (pl. [email protected]) érkező e-mailekre válaszolhat-e, hiszen ennek eltiltásáról sem rendelkezett a testület. A határozatban célszerű lett volna a bizottságnak arról döntenie, hogy a jelöltet eltiltja a hevizpolgarmestere.hu és annak összes aldomainjének bármilyen módon történő használatától.

 

menu
menu