Aláírásgyűjtés a .hu domain regisztráció változtatásáért

Aláírásgyűjtés a .hu domain regisztráció változtatásáért

Egy agárdi civil kezdeményezés a .hu domain nevek szabályozásában történő változás érdekében aláírásgyűjtő akcióba kezdett.

A magyar domain névér mind európai- mind világviszonylatban egy szigorú szabályzat alapján működik. A .hu domain regisztráció alapdokumentumaként kezelt Domain regisztrációs Szabályzat némelyike időnként egy-egy érdekcsoport célkeresztjébe kerül. A regisztrációs szabályzat 14 napos várólistára vonatkozó pontja  azt mondja ki, hogy minden olyan .hu domain név, amelynek kérelmezője nem jogosult prioritásos regisztrációra – azaz pl. nem egyezik meg az igényelt domain a kérelmező szervezet vagy cég hivatalos nevével vagy a kérelmező által birtokolt védjeggyel – egy 14 napos meghirdetés után jegyezhető be. A két hét alatt bárki kifogást emelhet a domain bejegyzése ellen – ha igazolni tudja az általa vélelmezett érdeksérelmet és az ügy eldöntéséhez szükséges eljárási díj (48000 Ft) kifizetését vállalja.

Egy civil kezdeményezés „.hu domain egy nap alatt” néven aláírásgyűjtési akcióba kezdett a szabályzat ezen pontjának törléséért. A nemzetközi domain bejegyzési eljárásban ismeretlen az előzetes meghirdetés gyakorlata. A világon bárhol – ott is ahol hasonló módon a .hu domainekhez papír alapon benyújtandó regisztrációs kérelemmel lehet webcímet foglalni – általában 2-3 nap alatt megtörténik a domain használatba vételéhez szükséges bejegyzés.

A várólista alkalmazása a domain regisztrációs folyamatban résztvevő szereplő 4 érdekcsoport szeméből másként fest.

A védjegy tulajdonos szemével

A védjegyek tulajdonosai számára tűnik leginkább hasznosnak a .hu domain regisztrációs rendszerben megjelenő várólista. Ezen csoport számára jelent garanciát az, hogy a bejegyzendő domain neveket figyelemmel kísérve kérhetik egy-egy bejegyzés elutasítását. A tényszerűséghez tartozik, hogy összesen 15 ügyben volt döntés 2008-ban. Az esetek közül 5 domain név kapcsán határozott úgy a testület, hogy a regisztrációs kérelem valakinek az érdekeit vagy a jogait sérti. Sok esetben a domain nevek kérelmezői az eljárásról értesülve elállnak a regisztrációs kérelemtől és más nevet választanak. Ennek oka az, hogy a bepanaszolt félnek is letétbe kell helyeznie a regisztrátoránál a 48000 Ft-ot és annak a félnek kell az eljárás költségeit fedezni a letétből, amely félnek az érveit nem tartja elfogadhatónak a testület.


Ahogyan a domain igénylő látja

Az egyszerű védjegy jogokkal nem rendelkező domain igénylők számára kényelmetlen és kellemetlen két hétig várakozni egy domain névre, mert a két hét alatt egy elérendő cél már aktualitását is veszítheti. Például a Dél-Ázsiai szökőár alkalmával a világ által megélt szolidaritási hajlandóság két hét alatt jókorát csökkent. Ezen csoport álláspontja szerint a 2008-ban igényelt 100 000 domain esetén csak 5 webcím esetében van szükség ténylegesen a várólistára, akkor ez a hátrány a maradék százezer igénylő számára indokolatlan teher. Az ő álláspontjuk szerint ez az 5 ügy rendes bíróság útján vagy a már bejegyzett vitatott domain nevek esetében döntési jogkörrel rendelkező Alternatív Vitarendező Fórum előtt is rendezhető lenne.


A regisztrátorok szemével

A regisztrátorok két táborra oszlanak a várólista tekintetében. Az egyik csoport számára kedvező a várólista megléte, hiszen számukra lehetőség van a két hét alatt a regisztrációs díjak számlázására és a beérkezett összeg lekönyvelésére. A regisztrátorok ezen csoportja szerint Magyarországon a felhasználók még nem nyitottak a bankkártyával való fizetésre és ráadásul a bankok közül csak néhány biztosít lehetőséget a kártyás fizetésre is. Ezért – ha a regisztrátor nem szeretne a már bejegyzett domain név után járó pénz után futni – előre át kell, hogy utaltassa az összeget az ügyféllel.
A domain nevek foglalására szakosodott cégek másik fele ellenzi a várólistát, mert számukra többletmunkát jelent a domain nevek regisztrációjának elindítása majd a véglegesítéskor az ügyfél kiértesítése a bejegyzéskor. Ugyanígy további adminisztráicót ró a cégekre az elutasított vagy kifogásolt nevek ügyeinek a kezelése.

A nyilvántartói oldalról

A .hu domain nevek bejegyzését végző Internet Szolgáltatók Tanácsa, amely a névtér kezelését végzi társadalmi kompromisszumot keresett az elmúlt időszakban a domain nevek bejegyzésével kapcsolatban. A társadalom és a gazdaság szereplői egyes csoportjainak a „védjegy lobbi”-tól az internet használatának elterjedését szorgalmazókon keresztül a kormányzati szektor szereplőin keresztül a legtöbb véleményt mérlegelve kellett egy regisztrációs szabályzatot megalkotnia. Kompromisszomos megoldásként született meg a jelenleg is érvényben lévő, többször átdolgozott Domain Regisztrációs Szabályzat, aminek a 2000-ben történt gyökeres változások óta alapvető eleme a kéthetes várólista.

A várólista eltörlésérét népszerűsítő honlapon, a www.hudomainegynapalatt.hu -n eddig összesen közel 150 olyan cég/magánszemély vállalta, hogy a kezdeményezés mellé áll. A Domain Regisztrációs Szabályzatban történő változtatáshoz az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület közgyűlésének összehívása és az ülésen való többség által elfogadott határozat szükséges. A testület 44 tagjai többségében olyan internet szolgáltatást nyújtó cégek, amelyek tevékenységi körében a domain regisztráció is szerepel.

menu
menu