A tavalyi duplája a visszaesés

A tavalyi duplája a visszaesés

A .hu domaintérben jelentős visszaesés mérhető

A .hu domain tartomány alatti webcímek számáról havonta frissített statisztika eddig soha nem tapasztalt méretű visszaesést mutat.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa – mint a .hu domaintér fenntartója – által minden hónap első napján használatba adott webcímeket teszi közzé. A kimutatásban szereplő állomány hónapról-hónapra változik. A folyamatos változás oka, hogy a frissen delegált domainek száma miatt növekszik a webcímek száma, azonban a törölt domain nevek számával csökken az állomány. Törlésre azok a domainek kerülnek, amelyeket a korábbi igénylőik vagy nem kívánnak használni, vagy elfelejtkeznek azokról, vagy egyszerűen csak nem kívánják újabb egy évre kifizetni értük a fenntartási díjat és hagyják „lejárni”.

A nyilvános kimutatás szerint 2013. július első napján 635 149, egy hónappal később 635 148 – azaz pontosan 1 domainnel kevesebb – webcím volt a nyilvántartó regiszterében. Szeptemberben a visszaesés sokkal jelentősebbnek bizonyult: az augusztusi adatokhoz képest 710 domain névvel kevesebb – 634 438 db. – volt a .hu alatt.

 

Nem egyedi az esés

 

2012. nyarán már volt hasonló visszaesés. Egy éve, az elmúlt esztendő szeptember első napján csak fele ekkora volt (352 db) az állomány csökkenés mértéke az előző hónaphoz képest, mint az idei évben.

menu
menu