A Pannon Rádió elkésett

A Pannon Rádió elkésett

A domainek regisztrációjának szabályozási korlátainak felszabadításával számos domain került bejegyzésre az elmúlt egy esztendőben. Múlt nyárom a pannonradio.hu domain is gazdára lelt.

A nevet azonban nem a meglehetősen "nemzeti hangvételű" csatorna birtokolja, hanem egy másik gazdasági társaság. Az oldalon néhány hete egy antirasszista fórum kezdett kialakulni. A hozzászólások egy része a legdurvább kifejezéseket sem kerüli. Az oldal karbantartója Radnóti II. világháború végén írt Töredék című versét választotta az oldal mottójaként.
A domain bejegyzésével kapcsolatosan kerestük meg az weblap fenntartóját és faggattuk a domainnel és az oldallal kapcsolatban.

DABC: Mi késztette a pannonradio.hu domain bejegyzésére? Anyagi haszonszerzés vagy a csatorna hangvétele elleni tiltakozás?

NAZARENE: Eleinte a haszonszerzés motivált, ezen nincs mit titkolnom; tavaly nyáron másokhoz hasonlóan én (illetve a cégem) számos domaint regisztrált, későbbi értékesítési szándékkal. A Pannon Rádió domainjének regisztrálása természetesen nem volt mentes némi ideológiai meggyőződéstől sem.
December táján kaptam egy durva hangvételű levelet és ez késztetett ennek felülvizsgálatára, ennek határára döntöttem úgy, hogy mostantól a Pannon illetve hasonló irányultságú szervezetek számára többe nem eladó a domain.

DABC: Ezek szerint nem kívájna eladni a nevet a Rádiónak.

NAZARENE: Valóban, ez most már szóba sem jöhet.

DABC: Egyáltalán ezidáig kereste-e már Önt a rádiótól valaki a domainnel kapcsolatban?

NAZARENE: Nem. Sem hivatalosan, sem magán úton nem keresett meg senki.

DABC: Mekkora összegért, adná át a domain kezelői jogát?

NAZARENE: Ez leginkább a vásárló személyétől függ. Ha egy antirasszista civil szervezet keresne meg, alighanem az eddigi költségeimet fedező árban meg tudnánk állapodni. Ha egy profit orientált szervezet keresne meg, akkor valószínűleg más alapon tárgyalnánk.

DABC: Nem tart egy peres eljárástól, melynek akár az is lehet a vége, hogy a perköltséget is az Ön nyakába varrják?

NAZARENE: Pertől nem tartok, családomban és ismeretségi körömben számos ügyvéd van , így nagyjából tisztában vagyok a jogi lehetőségeimmel és a támadási felület nagyságával. Ez utóbbit meglehetősen kicsinek tartom. Ami a perköltséget illeti, ennél nagyobb anyagi kár nemigen érhetne, de ennek a kockázata természetesen fennáll.

DABC: Ismeri-e a domain látogatottsági statisztikáját?

NAZARENE: A jelenlegi tartalom elindítása óta követem figyelemmel a nézettséget

DABC: Mekkora látogatottsága van az oldalnak?

NAZARENE: Érdekesnek tűnnek az elmúlt három hét adatai.
8000 találat, több, mint 1600 látogató. Napi bontásban ugyanez a mutató 500, illetve 100. A pannonradio.hu 20 országból kapott már találatot.

DABC: Ennek hány százaléka lehet "téves hívás"?

NAZARENE: Nehéz kérdés. Csak találgatni tudok. Mivel a domain értéke pont az egyértelműségéből fakad, úgy gondolom, a látogatóknak legalább a fele nem miattam, hanem a Pannon Rádió miatt nézi meg az oldalt.

DABC: Az oldalon található tartalom már-már átcsap a politika szegletébe. Hogyan született az ötlet, hogy a leveleket közzétegye?

NAZARENE: Valóban, a téma nem mentes a politikától. Az én személyes véleményem szerint a hazai rasszizmusnak/antiszemitizmusnak két arca van: egy publikus, ami politikai szinten is megjelenik, és egy rejtett, ami szinte soha nem kerül nyilvánosságra. Az előbbi nagyon vigyáz arra, hogy soha ne legyen tetten érhető, csúsztatásokkal, célzásokkal, féligazságokkal operál; a másik leginkább zárt rendezvényeken, magánbeszélgetéseken, fenyegetések szintjen folyik. Engem ennek az utóbbinak a "szele" csapott meg, és ekkor döntöttem úgy, hogy megmutatom a hazai rasszizmus rejtett arcát is.

DABC: Van-e birtokában más érdekes domain is?

NAZARENE: Van. Az egyikkel kapcsolatban már tárgyalási szinten tartunk egy céggel, akikkel reményeim szerint barterüzletet tudunk kötni. Ezzel is arra kívánok utalni, hogy a domainkereskedelem nem valami sátáni gonoszságból fakad, hanem a többivel teljesen egyenrangú kereskedelemi tevékenység.

menu
menu