A legjobb kifogás egy domain elvétele ellen

A legjobb kifogás egy domain elvétele ellen

Az ISZT TT-hez az elmúlt 8 év alatt benyújtott legérdekesebb és legtalálékonyabb érvelésekből ollóztunk.

A hazai domain nevek vitarendezésben az Internet Szolgáltatók Tanácsa mellett működő Jogi Tanácsadó Testület (TT) fontos szerepet lát el. A .hu domain nevek bejegyzési folyamatában a 14 napos meghirdetési időszakban, amennyiben valaki kifogást emel egy-egy webcím bejegyzése ellen, abban az esetben ez a szervezet jogosult határozatot hozni arról, hogy az igénylő számára kiadható-e a név vagy a kifogás megalapozott és a domain név bejegyzésének elutasítása mellett dönt.
A panaszosok többségében védjegy birtokosok, akik igyekeznek márkaneveikkel azonos vagy ahhoz hasonló webcímek rosszhiszemű bejegyzését és használatát megakadályozni.
A TT eljárása szerint először a kifogást emelő félnek kell indoklást benyújtania a TT részére, ezt a TT megküldi az igénylő számára, arra válaszolhat a TT-n keresztül a panaszosnak, azonban a panaszos a választ megkapja, amire viszontválasz lehetőségével élhet. Amennyiben a három lépcsőn túljutott a folyamat a TT a beadványok alapján határoz a domain odaítéléséről.

A kérelmezők a legkülönfélébb indoklásokat terjesztik a Tanácsadó Testület elé annak érdekében, hogy a domain regisztrációs kérelmük pozitív elbírálásban részesüljön. A TT elmúlt 8 éves működési időszakában benyújtott legérdekesebb és legtalálékonyabb beadványokból ollóztunk.

unikum.hu
Igénylő: Faller István
Panaszos: Zwack Unicum Kft.
Az italgyártó cég az Unicum védjegyéhez való hasonlóságra hivatkozva kérte a webcím magánszemély általi bejegyzésének megtiltását. A kérelmező a beadványában arra hivatkozott, hogy a domaint éremkereskedéssel, éremgyűjtéssel foglalkozók számára működtetendő portálhoz kívánja használni. A webcím a magánszemély nevére bejegyzésre került, azonban azóta a két nem nyilvános egyezségének köszönhetően a domain név az italgyártó cég kezelésébe került.

kfc.hu
Igénylő: Contactual Ingatlanforgalmazó Kft.
Panaszos: Kentucky Systems Kft.
Az gyorsétterem láncot üzemeltető panaszos a KFC védjegyére hivatkozással kérte a domain bejegyzésének elutasítását. Az igénylő kérelmének indoklásaként elismerte, hogy a Kispályás Foci Club-ról szóló honlap működtetéséhez kérte. A domain névhez kapcsolódóan jelenleg is egy befejezetlen honlap tartozik.

t-pontok.hu
Igénylő: Csenteri József
Panaszos: Deutsche Telekom AG
A német telekommunikációs cég a „T-Point” és a „T-Punkt” közösségi védjegyére való hivatkozással kérte a tükörfordításban védjegyeivel azonos domain nevek delegálásának elutasítását. A kérelmező előterjesztésében indoklásként adta elő, hogy a domaint térképészeti, tájékozódási-pontokkal kapcsolatos információkat tartalmazó honlap azonosítására kívánta felhasználni. A TT a bejegyzést engedélyezte a magánszemély számára. A webcímen a cikk megírásának időpontjában nem volt elérhető tartalom.

hvsv.hu
Igénylő: Virtual Playground Kft.
Panaszos: HWSW Bt.
A Hwsw Bt. évek óta Magyarország egyik legismertebb technológiai hírportálját üzemelteti a hwsw.hu címen. A bejegyzendő hvsv.hu megtévesztő jellege miatt kérte a TT eljárását a panaszos. Az igénylő a beadványra válaszként úgy tájékoztatta a TT-t, hogy az oldalon a hódmezővásárhelyi sakkversenyek számára kíván fórumot teremteni. A 2,5 évvel ezelőtt történt döntés óta a „Hódmezővásárhelyi Sakk Verseny – hamarosan…” szöveg olvasható.

Sonoma.hu
Igénylő: Kókai László
Panaszos: Sanoma Budapest Kiadói Zrt.
A lapkiadó a cégnevével való összetéveszthetőségre hivatkozva kérte a kérelem elutasítását. Az igénylő a TT-t úgy tájékoztatta céljairól a TT-t, hogy – magánemberként – a Sonoma-diéta néven ismert módszerről információs weboldalt hozzon létre. A bejegyzést engedélyezte a TT, azonban a 2007. novemberi bejegyzés óta nincs tartalom az oldalon.

Danon.hu
igénylő: HTK-Horizonte Kft.
panaszos: Compagnie Gervais Danone (Franciaország)
A panaszos a DANONE védjegyére hivatkozva kérte a domain bejegyzésének elutasítását.
Az igénylő kifejtette, hogy a DANON márkanév alatt 1976 óta készülnek divatékszerek. A megnevezés azonos a készítő Danon Ltd. izraeli székhelyű társaság cégnevével, amelynek névadója Josef Danon a társaság tulajdonosa. Az indoklást a TT elfogadva engedélyezte a magyar cég számára a webcím bejegyzését. Azóta az oldalon valóban az indoklásban előadott ékszerekkel kapcsolatos honlapot talál a látogató

 

menu
menu