A kenósorsoláson múlik, hogy kik kapják az ékezetes .hu neveket

A .hu domainek Nyilvántartását végző szervezet, az Internet Szolgáltatók Tanácsa egy szoftver segítségével dönti el, hogy kik kapják meg azokat az ékezetes .hu neveket, amelyekre a több igény is érkezett. A szoftver véletlen generálását a kenósorsolásra alapozták.

A mai napon délig rögzíthették a regisztrátorok azokat az ékezetes .hu igényeket, amelyek esetében az igénylő semmilyen előjoggal nem rendelkezett. Az ezt megelőző időszakban lehetősége volt minden nem ékezetes domainnel rendelkező tulajdonosnak arra, hogy a webcímét ékezetes formában is bejegyeztesse, amennyiben ezt nem tette meg akkor könnyen lehet, hogy búcsút inthet a számára értékes ékezetes webcímnek.
A .hu domainek nyilvántartását végző szervezet, az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) a szabályzat kidolgozásakor gondolt arra az eshetőségre, mely szerint egy névre több kérelem is érkezik. Ezen esetben a domain odaítéléséről egy szoftver segítségével döntenek, melynek a véletlenszerűség komponensét a szombat esti kisorsolt kenósorsolásban kihúzott számok adják.
A regisztrátorktól kapott információink szerint már a beérkezett igények nyilvánosságra hozatala előtt vannak olyan webcímek, amelyekre vélhetően több tíz, esetleg több száz igény is beérkezett.
Slágergyanús a repülőjegy.hu, a bróker.hu, az áruház.hu, de vélhetően a régiség és a sör.hu is népszerű lesz az igénylők körében. A regisztrátoroknál felhalmozott igénylések alapján várható , hogy az ékezetet tartalmazó keresztnevekre is nagy mennyiségű kérelem érkezik. A Mária, a Dénes, a Nóra és a Tamás sem kelt el az előjoggal rendelkezők között, így bizonyosan az is sorsolással kerül majd kiosztásra.
A domainABChez eljutott információk szerint több olyan igénylői csoporttal is összeállt, ahol egy-egy névre akár 30-40 személy/szervezet nevében is nyújtottak be szabályos igényeket, növelve ezzel az odaítélés esélyét.rnA sorsolás eredményét az ISZT május 23-én hozza nyilvánosságra. Új igényeket a hétvégén nem lehet a regisztrációs rendszerbe rögzíteni, a regisztrációs felülelet ma délben zárolásra került, az ezt követően érkező igényeket csak hétfő 12 órától rögzíthetik a regisztrátorok.

menu
menu