A jelszóra vadásztak legtöbben

A jelszóra vadásztak legtöbben

A hazai domainpiacról kéthetente megjelenő összefoglalónk a október két utolsó hetében történt eseményeket dolgozza fel.

A hazai regisztrációs piacon az eddig közölt két méréshez képest nagy változások nem történtek. A Microware Hungary Kft. már hatodik hete őrzi vezető pozícióját, az Integrity Kft. és az Interware Rt. a két héttel ezelőtti listához képest a második és harmadik helyét megcserélte egymással. Az elmúlt két héten 3 cég tudott legalább három helyet javítani: a Medimix-Trio Bt. és a GTS-DataNet Kft. 4-4 helyet, a T-Online Zrt. 8 helyet jött fel. Október második felének vesztesei az 1B Telekom Kft. és a 23Vnet Kft. Előbbi 4, utóbbi 7 helyet veszített két hete megszerzett pozícióján.

[file=957_1.html]

Diéta és jelszó a sláger

Az elmúlt két hétben a regisztrátorok összesen 2874 elsőbbségi joggal nem rendelkező domain regisztrációs kérelmet dolgoztak fel. Természetesen ezek között több olyan webcím is volt, amelyre több ügyfél is kért domain delegálást. Az elmúlt két hétben a törlésből felszabaduló password.hu és a dieta.hu volt a legkapósabb. Mindkét azonosító esetén 4-4 kérelmező pályázott a webcímre. Volt olyan domain név (ferihegy.hu) amelyre egy kérelmező öt regisztrátornál is benyújtott igényt…

Gyógyszerfüggő igénylők

Az október első két hetét feldolgozó összefoglalónkban kiemeltük, hogy jelentősen megnőtt a gyógyszer kereskedelemmel összefüggő domain nevek regisztrációinak száma. E gyógyszer forgalmazás szabályozásában várható változás generálta trend továbbra is érzékelhető. A várólistán a több tucat gyógyszerészettel kapcsolatos nevet találunk. Ilyen a gyogyszerar.hu, gyogyszertviszek.hu, gyógyszershop.hu és a gyogyszermegrendeles.hu is.
Az elmúlt két hét igényléseit elemezve a két héttel ezelőtt tapasztalt biztosítással kapcsolatos címekre vonatkozó igénylési kedv most is megfigyelhető. Közel harminc biztosítással összefüggő webcím bejegyzését kérték. Ez valószínűsíthetően annak köszönhető, hogy november 1-től indul a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás váltására rendelkezésre álló időszak.

Egyre több ékezetes cím

A .hu domaintér nyilvántartásával megbízott Internet Szolgáltatók Tanácsa az elmúlt két hétben 119 speciális karaktert (ékezetet) tartalmazó webcím bejegyzési kérelmét érkeztette. Ez az összes bejegyezni kívánt webcímek 4,3%-a. Az ékezetes domain nevek iránti érdeklődés növekszik. Ez a tény vélhetően annak a számlájára is írható, hogy a legnépszerűbb internetes böngésző, az Internet Exploler néhány napja megjelent 7.0-s változata már kiegészítő programok nélkül tudja a speciális karaktert tartalmazó domain neveket kezelni.

Egy híján húsz

A leghosszabb igényelt webcím a rendszerfelugyelet-karbantartas.hu, amely 31+3 (.hu) karakterből áll. A legrövidebb kérelmezett webcímek a 2 karakterből képzett 1q.hu, a 73.hu, a p7.hu és az us.hu. Az us.hu domain szabad jellege meglepőnek tűnhet, azonban a webcím csak azért szabad, mert az eddigi 18 kérelmezőnek egyetlen alkalommal sem került kiadásra a cím. A domain a regisztrációs szabályzat 2.2.4. pontja szerint "csak az adott ország hivatalos képviselete lehet domain-igénylője országnevekkel (magyarul, angolul és saját nyelven) azonosított domaineknek." Várhatóan a cím legújabb kérelmezője számára is elutasításra kerül a cím.

menu
menu