A Grundig jogi képviselője pontosít

A Grundig jogi képviselője pontosít

A GrundX.hu domain ügyében a felperest képviselő ügyvédi iroda kérésére tesszük közzé az alábbi levelet.

"Tartsuk be a szabályokat, saját érdekünkben

Ha valaki nem tudja, hogy az autók gyorsan mennek az autópályán, és sikertelenül szalad át, az szidhatja a multi útépítőket, a multi autógyárakat, vagy a KRESZ-t, mégis jobban teszi, ha előzetesen tájékozódik az autókról és a szabályokról.

Valóban vannak izgága multik, többségük azonban inkább csak arcpirítónak vélt esetekben reagál kisvállalkozások ténykedéseire. A domainabc nagyra becsült olvasói megérdemlik, hogy a "Magyar kiscéget szorongat a holland multi" című cikk hátterének másik oldalát is megismerjék. Nehezen hihető ugyanis, hogy a világhírű GRUNDIG cég (ha már multi, akkor legyen inkább német)* a magyar ingatlanpiacot akarja ellehetetleníteni. Nem is erről van szó. A védjegybitorlással vádolt GrundX cég nevében nemcsak az "ingatlanforgalmazó" szó szerepel, hanem valójában a "kereskedelmi" is. Bár a "Grundig" védjegy közismertsége miatt teljes körű védelmet élvez, mégsem figyelt volna fel a kis magyar cégre, ha az valóban csak ingatlant forgalmazott volna ezen a néven. Sőt, az sem zavarta volna, ha "TelekX" néven árult volna műszaki cikkeket.

A magyar cég azonban honlapján és boltjában nem telkeket, hanem elektronikai cikkeket árult GrundX név alatt, amely alaposan összetéveszthető a jó hírű GRUNDIG márkanévvel.

A Fővárosi Bíróság azonnal végrehajtandó végzéssel kötelezte a céget a jogsértés abbahagyására. Jelenleg a cég vonakodik végrehajtani a végzést, és egy másik honlapon továbbra is használja a Fővárosi Bíróság által jogsértőnek vélelmezett GrundX megjelölést, illetve a tulajdonosok egymásra mutogatnak felelősség tekintetében. Ez azonban várhatóan csupán ahhoz vezet, hogy az összes érdekelt (pl. az új domain jogosultja is) alperessé válik, és így tetemesen megnőhetnek a vesztes félre háruló perköltségek.

A domainabc.hu olvasóit arra kérem, hogy ne a GrundX Kft. útját kövessék, hanem hasonló esetben előzetesen tájékozódjanak szakembertől, regisztrátoruktól, ügyvédjüktől. Ne kezdjenek saját szakállukra olyan projektbe, amelynél nem biztosak, hogy nem sértenek-e jogszabályt.

Pintz György
szabadalmi ügyvivő

* Az ügyben felperesként megjelölt fél neve: Grundig Multimedia B.V., az iratkon megjelölt székhelye: Amsterdam, mely Hollandiában található – a szerk.

menu
menu