A domainnév árulkodik: a Matávból Magyar Telekom lesz?

A domainnév árulkodik: a Matávból Magyar Telekom lesz?

A bejegyzés alatt álló webcímek között megjelent a magyartelekom.hu, amelynek igénylője a Matáv Rt.

Buktatós domainnevek
A domain bejegyzések több esetben "buktattak" már le cégket. Egyik emlékezetes eset a Djuice volt. A Pannon GSM rejtélyes kampányt indított, amely hetekig folgalkoztatta a reklámfogyasztó lakosságot: mi is az a djuice? Aztán hamar lehullt a lepel a titokról: a djuice.hu a Pannon számára lett delegálva és az internetes hírforrásoknak köszönhetően hamar elvesztette titokzatosságát az ügy…

A T-Mobile után a Matáv is vált?
Pár hónapja a Matáv igényelt egy új webcímet: a magyartelekom.hu-t. A telefonszolgáltató többségi tulajdonosa a Deutsche Telekom, és ebből a domain foglalásból is arra lehet következtetni, hogy a Matáv hamarosan Magyar Telekom Rt-re vagy Hungarian Telecom Rt névre vált. A szintén Deutsche Telekom tulajdonban lévő Westel már átkeresztelkedett T-Mobile-re.

Magyar Telekom Kft. – már bejegyezve
Az ügy egyik érdekessége, hogy a cégbíróság adatbázisa szerint Szombathelyi székhellyel már van egy bejegyzett Magyar Telekom nevű Kft és a hatályos jogszabályok szerint már bejegyzett cég nevét nem választhatja másik gazdasági társaság. A vas megyei vállalkozást két budapesti magánszemély alapította 3 millió forint törzstőkével alig egy hónapja, október 6-án.

Háttérből segít az ügyvédi iroda
A névváltást látszik igazolni az a tény is, hogy a Matáv német anyavállalata már a hungariantelekom.co.hu, a hungarian-telekom.co.hu, a thungariantelekom.co.hu és a t-hungarian-telekom.co.hu címeket június 6-án bejegyeztette. A második szintű nevek bejegyzésére az anyacégnek nem volt jogalapja, mivel regisztrációs szabályzat szeirint külföldi cég csak védjegy igazolásával kérhet delegálást a közvetlenül .hu alá. Azonban erre a kérdésre is kirajzolódik a megoldás: A thungariantelekom.hu , a t-hungarian-telekom.hu, a hungarian-telekom.hu, a hungariantelekom.hu neveket – a .co.hu-s címek bejegyzését követően egy nappal később – a Budapesti Squarra & Partos Ügyvédi Iroda jegyeztette be. Az ügyvédi iroda közel 40 hasonló címet tart fenn, többek között a tmobile-magyarorszag.hu is a kezelésében áll. Az iroda honlapján is utalást találunk a magenta arculattal rendelkező mamutcéggel való kapcsolatra: "Jogi tanácsadás Közép-Európa legjelentősebb szélessávú kábelszolgáltatója és magyar leányvállalata részére."

Érdeklődés az értékessé váló címekért
A magyar-telekom.hu webcím pár nappal ezelőtt jelent meg a bejegyzés alatt álló nevek listáján. Ezt a címet egy olyan, a hazai domainvilágban nem ismeretlen vállalkozás jegyezné be, amelynek többször volt már vitás domainügye és minden esetben (!) sikeresen hagyta el a küzdőteret….

A tények egymás mellé állítása után kevés kétség férhet ahhoz, hogy a postás hamarosan már T-Hungarian Telekom vagy Magyar Telekom logóval ellátott telefonszámlát hoz…

menu
menu