8 cég kezében a hazai piac 30%-a

8 cég kezében a hazai piac 30%-a

A domainabc.hu szerkesztősége a jövőben egy kéthetenként kiadandó elemzéssel igyekszik a hazai domain regisztrációs piac alakulását bemutatni az olvasók számára.

A .hu domain nevek delegálásában közreműködő, regisztrátori joggal rendelkező vállalkozások helyzetét, piaci részesedését a regisztrátorok által az Internet Szolgáltatók Tanácsához benyújtott igények száma alapján mutatjuk be. Az összegzést a bejegyzés alatt álló domain neveket tartalmazó kimutatás feldolgozását követően készítjük el.
A tényszerű tájékoztatáshoz szükséges deklarálni, hogy az elemzés alapját képező lista nem az összes, a listán szereplő cégeken keresztül benyújtott domain delegálási kérelmet dolgozza fel, mert a listán nem szerepelnek azon domain nevek, amelyeket az igénylők un. prioritásos delegálási eljárás keretében kérelmeztek a felmérés alapját tartalmazó időszakban. A domainabc.hu által előzetesen készített felmérés szerint a listára fel nem kerülő domain nevek száma arányaiban megegyezik a nem prioritásos igények számával, így az elemzést ezen igények száma jelentősen nem befolyásolja.

[file=943.html]

A 2006. szeptember 16. és október 1. közötti időszakban összesen 85 regisztrátor közel 2600 webcím delegálására nyújtott be kérelmet Nyilvántartóhoz. A vizsgált időszakban a Microware Hungary Kft. szolgáltatásai keretében kérték a legtöbb .hu domain név bejegyzését. A kéthetes időszak alatt 406 igénylést továbbított a vállalkozás az Internet Szolgáltatók Tanácsához. A második helyre a 213 domain név regisztrálását benyújtó Integrity Kft. került, a harmadik a BlazeArts Kft, amely 157 webcím lefoglalását kezdeményezte. A táblázatból kiderül, hogy a hazai regisztrációs piac 30%-át a három legnagyobb regisztrátor cég tartja a kezében és az is látható, hogy az elmúlt két hétben a 8 cég szolgáltatásai keretében jegyezték be a webcímek 50%-át, további 8 cég nyújtotta be a regisztrációk 20%-át és a maradék 30%-ot a többi 69 regisztrátornál kérelmezték.
Egy átfogó elemzésre jobb lehetőség nyílik, ha bázis adatokra támaszkodva lehetőség van az összehasonlítások publikálására, így a most készített elemzés alapja lehet a két hét múlva készítendő új kimutatásoknak és ennek köszönhetően a jövőben trendek megjelenítésére is lehetőség nyílik majd.

menu
menu