Zöld utat kapott a .CO.NO

Zöld utat kapott a .CO.NO

A döntőbíróság elmarasztalta a norvég domain kezelőjét.

Az Elineweb A.S. nevű norvégiai vállalat 11 éve szerezte meg a .CO.NO országkód szerinti tartományt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy azon belül aldomaineket értékesítsen (pl. business.co.no). Az üzleti modellt más vállalatok már évek óta sikeresen alkalmazzák. Ilyen vállalat az Egyesült Királyságban székellyel rendelkező CentralNic vállalat is, amelynél többek között az US.COM, az UK.COM, vagy akár az EU.COM prémium domaineken belül vásárolhatunk aldomaineket.

Az Elineweb .CO.NO kezdeményezésének elindítása azonban nem várt akadályokba ütközött: a norvégiai .CO országkód szerinti legfelső szintű tartomány kezelője, a Norid minden erejével azon volt, hogy megtopredózza az Elineweb terveit. Utóbbi végül megelégelte a folyamatos akadályoztatást és 2011 szeptemberében pert indított a Norid ellen.

Idén július elején végre megszületett a .CO.NO számára kedvező bírósági határozat, amely megállapította, hogy a .CO.NO kezdeményezés teljes mértékben megfelel a .NO regisztrációs szabályainak és megtiltotta a Norid számára, hogy megszüntesse a .CO.NO domain regisztrációját. A határozat emellett felszólította a Norid képviselőit, hogy a korábban a .CO.NO kezdeményezést rossz színben feltűntető, hamis információkat tartalmazó közleményeiket vonják vissza és tájékoztassák a közvéleményt, valamint az összes akkreditált .NO regisztrátort a kezdeményezés legális mivoltáról.

A bírósági határozatnak köszönhetően minden akadály elhárult az Elineweb kezdeményezése elől, amely így elkezdhette működését. Sander Scholten, a partnercég CoDNS B.V. igazgatója örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a bíróság belátta, hogy a cég üzleti modellje teljes összhangban áll a .NO regisztrációs alapelveivel és ennek köszönhetően az ügyfelek regisztrációi biztonságban lesznek. Scholten elmondása szerint a döntés bejelentése után egy nappal a regisztrátorok szinte megrohamozták őket és együttműködést ajánlottak. A .CO.NO mellett már korábban felsorakozott mintegy 70 regisztrátor, akik jelezték, hogy készen állnak a .CO.NO domainek értékesítésére.

A felhasználók így végre hozzájuthatnak .CO.NO domain nevükhöz, ám jobban teszik, ha sietnek, ugyanis a vásárlás “érkezési sorrendben” történik.

menu
menu