Vita az altavista.co.il körül

A legnagyobb internetes kereső izraeli domain tartománybeli címéért folyó küzdelem egyelőre döntetlenre áll.

Tel Aviv-i Körzeti Bíróság ideiglenesen megtiltotta Sapir Ben Tsouk-nak, hogy az Altavista nevét használja. Az eltiltási határozat az Alta Vista keresőt működtető internetes vállalatóriás kérelmének kivizsgálását követően történt meg. Ben Tsouk a saját részére jegyeztette be a www.altavista.co.il nevet, majd ezt követően felajánlotta azt megvételre az amerikai cégnek. A vételi ajánlatot a cég visszautasította, ezt követően az izraeli közleményben tudatta a nagyvilággal, hogy a domén eladó. Az Alta Vista beadványában – a rossz szándékot bizonyítandó – arra is rámutatott, hogy a szóban forgó személy más multinacionális cégek védjegyeivel azonos doméneket is birtokolja, így a Pepsi, a Yahoo és a NetVision nevek is az ő kontrollja alatt állnak, valamint azon értesüléseit is közre adta, mely szerint ezen neveket is értékesítésiteni szándékozik Ben Tsouk.
A szóban forgó illető azonban azzal reagált a vádakra, hogy Internet használók százai használják az Alta Vista nevet, továbbá üzleti vállalkozások, szervezetek, templomok tömkelege működik Alta Vista néven, továbbá rámutatott arra, hogy az ő oldala nem konkurál az Alta Vista keresőjével, mindazonáltal nem vitatta a döntés jogosságát.
A közel-keleti országok közül nagyon érékes piacot képvisel az izraeli internetes társadalom. Ez a tény azon 1998-as felmérésen alapul, mely azt mutatja, hogy az ország Internet használóinak 94%-a legalább alapfokú szinten elsajátította a világháló (majdnem) hivatalos nyelvét, az angolt. Ezen felül az európai és az amerikai fogyasztási kultúrához hasonló vásárlási szokásokból adódóan a könnyen "megdolgozható" piac kategóriájába minősítették a szakértők..

menu
menu