Visszaéltek az Indiai Állami Bank nevével

Visszaéltek az Indiai Állami Bank nevével

Elkobozták a domaint attól az ausztrál cégtől, amely jogtalanul használta az Indiai Állami Bank leányvállalatának nevét.

Az ausztrál vállalkozás célja feltehetőleg az volt, hogy később szép summáért eladja a webcímet az Indiai Állami Bank (State Bank of India) leányvállalatának az SBI Cards Ltd-nek. A domain viták kezelésére jogosult, szellemi tulajdonokat kezelő nemzetközi szervezet, a WIPO (Word Intellectual Property Organisation), azonban az „sbicards.com” címet a bank vállalkozásának ítélte és elkobozta azt ausztráloktól.
Az SBI Cards ügyvédje azzal érvelt a WIPO olaszországi székhelyű Ügyintéző Fóruma előtt, hogy az Indiai Állami Bank, ami több mint 200 éve létezik, a leányvállalatot már 1998-ban létrehozta, a GE Capital Services együttműködésével. Figyelembe vették a jogász azon állítását is, miszerint „az Ausztrál társaság domain nevek vásárlásával és eladásával üzletel www.domainactive.com című webhelyén”.
A reklamáció alapján a Fórum megállapította, hogy „az Ausztrál társaság az „sbicards.com” nevet regisztráltatásával a márkanév tulajdonosát kívánta megelőzni, az érvényes domain név bejegyeztetésben”.
A döntés szerint az ausztrál cég rosszhiszeműen működtetett webhelyet „sbicards.com” címen, és forgalma növelésére az indiai társaság nevét használta fel. A vitatott domain név használatára üzleti tevékenysége során nem volt jogosult – mondja ki a határozat.

menu
menu