Vírus terjesztett – elvették a domain nevét

Vírus terjesztett – elvették a domain nevét

A googkle.com, ghoogle.com és a gooigle.com tulajdonosától a címeken található honlap vírus terjeszése miatt vették el domain neveit.

A Google-nek ítélték néhány olyan domainnevet, amelyek eddig a kereső népszerűségét használták ki úgy, hogy a cím pontatlan leírása esetén betöltődő oldalak vírusokat és más rosszindulatú programokat szabadítottak rá a gyanútlan látogatóra.
A Google a szentpétervári, Szergej Gridaszov-ot perelte be amiatt, hogy a googkle.com, ghoogle.com és gooigle.com címeket a webhasználók megtévesztésére használja.
A Stanford Egyetem két egykori hallgatója 1998 szeptemberére alkotta meg keresőmotorját, majd egy évvel később jegyeztették be a Google domain nevet. Gridaszov a maga webhelyeit 2000 decemberében és 2001 januárjában regisztráltatta a Google állítása szerint.
Az eljárást bonyolító National Arbitration Forum (Nemzeti Ítélőszék) nevében Paul A. Dorf döntnök elfogadta a Google állítását, miszerint az elírt címek számítógépek megfertőzését szolgálják, ami visszatérő rendszerösszeomlásokhoz, értékes adatok törléséhez illetve nyilvánossá válásához vezethetnek.
Gridaszov nem válaszolt a Google május 11-én beadott keresetére, így a döntnök a vád minden állítását igaznak fogadhatta el.
Az egyik vezető hírügynökség email-ben kereste meg Gridaszovot a webhelyei regisztrálásakor megadott címen. Az aláírás nélkül érkezett válaszban elismerte, hogy az elírt nevek regisztrációjával forgalomnövekedést kívántak elérni. Azonban a levélíró állítása szerint mindaddig nem érte vád, míg az oldalai nem kezdték egy google konkurens cég kódjait küldeni, aamely ártalmatlanságáról azonban előzetesen biztosították.
Ennek ellenére a finn F-Secure rosszindulatú alkalmazások azonosítására specializálódott szoftveré veszélyforrásként azonosította gookle.com-ot az április 26-i jelentésében – majdnem három héttel azelőtt, hogy a Montain View-beli Google benyújtotta a bírósághoz keresetét.
A Domainabc is többszer beszámolt arról, a nagy forgalmú webhelyek népszerűségének kihasználására irányuló törekvések nem újkeletűek. Például a whitehouse.com oldalt sokáig pornóhirdetések megjelenítésére használták, nem kis meglepetésére azoknak a gyanútlan felhsználóknak, akik az amerikai elnök hivatalos oldalát, a whitehouse.gov-ot keresték. Jelenleg a whitehouse.com egyéni honlapként üzemel, amely nyilvános iratokhoz biztosít hozzáférést.
A Google-t az Internet legmegbízhatóbb cégei közé sorolták, melynek webhelye több mint 66 millió látogatót számlál havonta, s így különösen kecsegtető célpont az ügyeskedők számára.

menu
menu