Véget ért az első .eu domainper

Véget ért az első .eu domainper

Eredmény nélkül ért véget a Párizsi Bíróságon az eurostar.eu webcím ügyében indított jogi eljárás.

Az internetes sajtóban felbukkant az első konkrét .eu domainre vonatkozó peres domainügy híre. A franciául publikáló voxpi.info információi szerint már le is zárult az a peres eljárás, amelyet az londoni székhelyű személyszállításban érdekelt Eurostar (U.K.) Limited kezdeményezett a Párizsi Bíróságon.
A Franciaország és Anglia között vonatközlekedést lebonyolító Eurostar Ltd. regisztrátora az .eu domaintér megnyitásának napján nyújtott be regisztrációs kérelmet az eurostar.eu címre, azonban a cég bejegyzési kérelmét megelőzte egy belga gyémántkereskedelmi vállalkozás (Eurostar Diamond Traders NV) kérelme, amely szintén az eurostar.eu névre pályázott. Az antwerpeni vállalkozás domain delegálási kérelmét az .eu nyilvántartója december 7-én 11 óra után 34 másodperccel vette nyilvántartásba, míg a közlekedési iparban érdekelt cég kérelme csak 11 óra 6 perckor került be az adatbázisba.
Mindkét cég érvényes védjegy birtokában kívánta bejegyezni a webcímet, azonban a domainről lekéső angol cég szerette volna a belga cég pályázatának érvénytelenítését. Az ügyben eljáró bíróság azonban kimondta, hogy nincs hatásköre az ügyben eljárni, ezért a döntést nem hozott.

Majd a csehek megoldják

A .eu végű webcímekre vonatkozó szabályzat szerint a Cseh Köztársaság Kamarája és Agrárkamarája mellett működő Választottbíróság dönthet a vitatott .eu tartománybeli webcímek odaítéléséről és várhatóan az eurostar.eu esetén is a prágai szervezet foglal majd állást.

Budapest is perre megy

A vitarendező fórum honlapján egyelőre egyetlen ügyet sem hoztak nyilvánosságra, azonban várhatóan hamarosan vitás ügyek százaiban kell állást foglalnia a kinevezett szervezetnek. Budapest város által igényelt budapest.eu cím ügyében is várhatóan a testület fog dönteni, ugyanis a címre Magyarország fővárosánál hamarabb nyújtotta be igényét egy holland vállalkozás.

menu
menu