Védjegyükkel visszaélő nagyok ellen harcol a Domainkirály

Védjegyükkel visszaélő nagyok ellen harcol a Domainkirály

A HallofShame.com címen található oldalon indít harcot a multik ellen Rick Schwarz

A domainiparban Domainkirályként ismert Rick Schwartznál úgy néz ki, hogy kiverte a biztosítékot a nagy cégek folyamatos erőszakossága.
Rick egy új információs portált indított a HallofShame.com címen. Az oldal létrehozásával nem kevesebb a célja, minthogy felhívja a figyelmet arra, hogy a domain nevekkel üzletelő emberek gyakran nem bűnösök, inkább áldozatok. A nagy cégek áldozatai.

A szakmai nyelvben Reverse Domain Name Hijacking néven ismert jelenség elleni küzdelem érdekében hozta létre a honlapot. A jelenség lényege, hogy egy cég az általa birtokolt védjegyére hivatkozva igyekszik peres úton megyszerezni valakitől úgy a domain nevét, hogy ahhoz jogos érdeke nem fűzödik.
A legtöbb esetben az ügyben eljáró döntnökök vagy bírók felismerik a visszaélést, azonban a domain nevekkel kapcsolatos gyakorlatlan webcím tulajdonosok gyakran megfutamodnak a jogi eljárás hallatán, és átadják domain neveiket a peres eljárás nélkül.
Az HallofShame.com oldal célja, hogy azokat a felhasználókat információval lássa el és önbizalmat adjon mindenki számára, akit jogtalanul támad meg egy nagyobb piaci szereplő.

Magyarországon sem ismeretlen az eljárás

A hazai domain vitarendezési gyakorlatban sem ismeretlen a jelenség. Vannak olyan cégek, akik szinte minden olyan domain bejegyzési kérelem ellen felszólalnak, amelyek olyan webcím bejegyzésére irányulnak, amely tartalmazza a márkanevüket. Sok esetben a domain bejegyzésig – illetve a vitarendezési eljárásig – el sem jut az ügy, mert a kérelmező a vitarendezési díjat nem hajlandóak letétbe helyezni.

menu
menu