Vedd meg a konkurensed, de ne feletkezz meg domainjeiről!

Vedd meg a konkurensed, de ne feletkezz meg domainjeiről!

Egy orosz távközlési szolgáltató felvásárolta konkurensét, de annak domain neveiről elfelejtkezett...

A ´PeterStar´ nevű társaság Szentpétervár legjelentősebb alternatív távközlési szolgáltatója. 2004 elején jelentette be riválisának, a KomSet-nek a megvásárlának hírét. A PeterStar fő célja a vásárlással piaci részesedésének növelése volt. Az akvizíciót követően a PeterStar fokozatosan átmozgatta a KomSet ügyfeleit a saját távközlési hálózatára és végül 2005 elején a KomSet végelszámolással megszűnt.

A KomSet több internetes címmel rendelkezett, többek között a comset.ru-val és a comset.net-tel. A cég felvásárlását követően az oldalak tartalma integrálva lett a PeterStar honlapjába. A későbbiekben az új tulajdonos a comset.net címet megtartotta, viszont a comset.ru-ról elfelejtkezett és a domain lejárt és szabdon regisztrálhatóvá vált.
Alina Kapricsenko, a PeterStar PR menedzsere arról számolt be, hogy nem sokkal ez után a társaság a KomSet márkanév jogosulatlan használatáról értesült a comset.ru oldalon. A címet újból bejegyző megánszemély a KomSet márkanév alatt hirdette internetes szolgáltatásait. "Amint észleltük az üzleti érdekeinket sértő törvényszegést, a >>KomSet<< márkanév jogos tulajdonosaként a hatóságokhoz fordultunk." – mondta el a PR menedzser.

A domain új tulajdonosa, a Sorix nevű internetes szolgáltató cég alapítója, Anatolij Bogdanov a címmel 2005 augusztusától rendelkezik, míg a régi birtokos az előző év novemberében mondott le arról. Bogdanov a vitatott címen kívül pár száz domainből álló portfólióval rendelkezik, amelyek egy részét eladásra kínálja.

Az spbIT.ru nevű internetes magazin információi szerint a hatáság az oldalt üzemelő cégnél megpróbálta lekapcsoltatni a szervert, de ez nem sikerült. Bogdanov az vitáról értesülve a jogsértés befejezéséről intézkedett oly módon, hogy a címet egy társkereső oldalra irányította.

Egy pétervári internetszolgáltató munkatársa szerint a legvalószínűbb az, hogy a PeterStar egyszerűen elfelejtette meghosszabítani a cím regisztrációját: "2004 novemberében a cég több mint tíz domaint vesztett el, amiket addig a KomSet bérelt. Ezek között volt néhány elég értékes is, amikre egyből lecsaptak a spekulánsok. Ezt a comset.ru sem kerülhette el".

"Az összes internetszolgáltató azt mondja, hogy ők betartják és betartatják a védjegyekre vonatkozó szabályokat. Azonban szinte lehetetlen kiszűrni az ilyen neveket, ugyanis a regisztráció folyamata szinte teljesen automatikus. A fentihez hasonló esetek általában akkor fordulnak elő, ha a cég nem hosszabbítja meg a domain regisztrációját, vagy pedig meggondolatlanul olyan magánszemélyek nevére jegyzi be a címeket (webmester, rendszergazda) akik később távozhatnak a cégtől. " – mondta el a PeterHost.ru domain regisztrátor PR menedzsere.

menu
menu