Ünnep Brüsszelben

Ünnep Brüsszelben

Bejegyezték a 3,5 milliomodik .eu domaint

Az Európai Unió által életre hívott domain névtér, a .eu átlépte a 3,5 milliós küszöböt. A .eu felügyelét ellátó szervezet, az EURid hivatalos honlapján az EURid.eu-n folyamatosan frissülő statisztika szerint 2011. december 9-én összesen 3 500 317 bejegyzett .eu domain név létezett.

A szervezet 2006. április 7-től végzi az európai domain nevek kiosztását. Az első hónapban került lefoglalásra a jelenleg bejegyzett webcímek közül 1,7 millió, azaz a teljes jelenlegi állomány közel fele. A névtér gyarapodása azóta is dinamikusan folyik, azonban kisebb-nagyobb hullámok voltak tapasztalhatóak a növekedésben. Egy jelentősebb bővülés akkor volt tapasztalható, amikor 2009. végén, az ékezetes és nemzeti karakterek (pl. görög abc betűi) használatát is engedélyezte a domain nevekben az EURid, de hasonló kiugrás volt mérhető 2007 első negyedévében is, amikor Románia, Észtország és Bulgária is csatlakozott az Európai Unióhoz, ezzel országaik állampolgárai és szervezetei számára is lehetőség nyílt a .eu végződésű domain nevek lefoglalására.

Az EURid időről-időre különböző promóciókkal, játékokkal igyekszik fenntartani a névtér iránti érdeklődést. A szakmai berkekben az egyik legaktívabb nyilvántartóként ismerik el az EURid-et.

menu
menu