Újabb domain nevek miatt indíthott harcot a google

Újabb domain nevek miatt indíthott harcot a google

A Google angliai képviselete jogi lépéseket tett egy holland férfi ellen, aki a tulajdonában lévő domainekben a „google” szót használja.

Marcel Van der Werf számos ilyen webcímet jegyeztetett be, például Googledatingsite.nl, Googleonlineshop.com, Googlecommunity.nl vagy Googlestore.nl. A keresőcég szerint Van der Werf ezzel megsértette a cég védjegyéhez kötődő jogokat.

A holland nem érti

A vádolt holland azonban meglepettnek mutatta magát. „A márkanév egy termékhez kötődik, nem pedig az ábécéhez. A böngésző címsorába írt név csak egy eszköz ahhoz, hogy elérjünk egy számítógépet. Ez csupán egy jel és nem egy márka” – mondja Van der Werf.

Elveszett felhasználók

A szemfüles domain-tulajdonos a Google angol irodájával került konfliktusba, mivel a kérdéses webhelyek egy részét angliai szervereken tárolják. „A tárhelyszolgáltató , a Google ösztönzésére, megszüntette az a datbázis összeköttetését a Googledatingsite.nl-lel, miután átköltöztettem azt Oroszországba” – meséli Van der Werf, aki úgy véli, hogy „meg akarják félemlíteni”. „Milliónyi tagunk volt, akik 100 eurót fizettek a hozzáférésükért – őket most elveszítettük, mivel nincs az adatbázisról mentésünk” – magyarázza.
Van der Werf legtöbb webhelye jelenleg is elérhető, egyelőre csak a Googleonlineshop.com és a Googlestore.nl tűnt el a netről.

A Google határozott

A Google szóvivőnője megerősítette a pereskedésről szóló hírt és reagált az ellenlábas állításaira is: „Van der Werf úr számos olyan domaint jegyeztetett be, amely sérti a Google védjegyét és más szellemi jogait. Már megkezdődött ellene a bírósági eljárás. A vádjai pedig nem igazodnak pontosan a tényekhez és jogilag megalapozatlanok.”
„A Google hisz abban, hogy szellemi tőkéjének őrzése fontos, hogy felhasználók ne zavarodjanak össze, amikor valaki úgy használja a cég termékeit, ami ellentétes a Google jogaival és kultúrájával” – zárta a szóvivő.

menu
menu