Új Zéland továbbra sem használhatja nevét

Új Zéland továbbra sem használhatja nevét

.

Annak ellenére, hogy a newzealand.com címen található honlap nem állami kezelésben illetve nem állami háttérrel mûködik a látogatottsági adatokból kétséget kizáróan kiderül, hogy a newzealand.com az egyik legjobban összeállított információs honlap a mesés szigetországról. Az "ablak Új-Zélandra" mottóval rendelkezõ honlap bevándorlók, turisták és diákok számára nyújt információt. A portált a Seattle-ben mûködõ Virtual Countries nevû vállalkozás hozta létre 1996-ban.
A cím meglehetõsen komoly értéket képvisel. A korábbi brit gyarmat talán éppen ezért kívánta a domaint jogi úton megszerezni. Néhány napja azonban az ENSZ választottbírósága úgy döntött, hogy a nevet a cég megtarthatja mivel a domaint nem visszaélés vagy értékesítés jegyezték be és a felperesnek a "NewZealand" karaktersorozatra vonatkozóan védjegy nincs bejegyezve. A döntés értelmében a honlap változatlan tartalommal mûködhet tovább.
A Virtual Countries talán a csõdtõl menekült meg, hiszen számos országnévvel azonos címen (pl.: ukraine.com, nepal.com, turkey.com, belgium.com, sweden.com ) mûködtetnek információs oldalakat. A seattle-i cég számára kedvezõtlen döntés esetén – Új-Zéland sikerén fellelkesedve – több ország kezdeményezte volna a sajátjának érzett webcímek jogi úton való visszaszerzését és mivel a Virtual Countries fõ bevétele ezen oldalak látogatottságából származik úgy a domainek elvesztése esetén visszaeshetett volna a forgalom a töredékére, ami a hirdetési bevételek elmaradását eredményezte volna.
Hazánk angol nevével azonos webcím, a hungary.com a Hungary Networks Rt. kezelésében áll, amit a cég az Internet hõskorában jegyeztetett be és használ azóta is. A címen semmilyen hazánkról szóló információs anyagra irányító linket nem találhatunk, így a Magyarországra kíváncsi látogató zsákutcába fut, ha a hungary.com-ot gépeli be böngészõjébe…

menu
menu