Új átverési trükk a domain nevekkel

Új átverési trükk a domain nevekkel

A domain nevekkel való visszaélők eddig is népes társasága új tagokkal bővült: különböző szervezetek Robin Hood szerepében tetszelegve igyekeznek domain neveket minél magasabb áron értékesíteni.

A blöff

A trükk viszonylag egyszerű: olyan cégek, mint pl. a zürichi székhelyű EDR (Europa Domain Registrierung) személyes e-mailekben hívja fel különböző cégek figyelmét arra, hogy harmadik személy részéről olyan domain névre érkezett hozzájuk igénylés, amely az adott cég cégnevét vagy annak egy részét tartalmazza. A levélben arról is tájékoztatást adnak, hogy utánanéztek az igénylésnek, és nem találtak kapcsolatot az igénylő és az általa igényelt domain név között, ebből pedig azt gyanítják, hogy az igénylő rosszhiszeműen kívánja megszerezni a tartománynevet. A jogviták elkerülése érdekében természetesen felajánlják segítségüket, ami abban áll, hogy felkínálják a jogtulajdonos számára az adott név megelőző regisztrációjának lehetőségét. Mivel azonban technikai okokból csak 12 óráig tudják blokkolni a beérkezett igényt, ezért a jogtulajdonosnak szűk fél napja van igénye benyújtására. Ugyanakkor sem az e-mailben, sem a cég honlapján nem található arra való utalás, hogy mennyibe kerül a regisztráció, ki lehet az a bizonyos korábbi igénylő, vagy hogy honnan a 12 órás blokkolás lehetősége. Utóbbi ugyanis nem létezik a <.eu> alatt, mint ahogyan szinte biztos az is, hogy a korábbi igény is csak blöff.

Kifogyhatatlan ötletek

Az EURid, a <.eu> tartomány nyilvántartója már márciusban felhívta a figyelmet a kétes szolgáltatásokat kínáló cégekre. Az egyesült államokbeli Inter Domain Solutions LLC például a <youreudomain.info> tartománynévről tömegesen küldött e-mailekben azzal fordult a felhasználókhoz, hogy gyorsan kell lépniük annak érdekében, nehogy <.eu> domain név nélkül maradjanak. Az elektronikus levelekbe automatikusan bemásolásra került a címzett e-mail címének tartománya, azaz pl. a T-Online ügyfelei olyan üzenet kaptak, hogy a lehető leggyorsabban regisztráltatniuk kell a <t-online.eu> domain nevet. A fenti átveréssel ellentétben itt viszont már legalább lehetett utalást találni a díjakra: az „utolsó pillanatban” történő regisztráció egyszeri 295 €-ba kerül, az éves díj pedig 30 € domain nevenként. Az árak kétségtelenül magasak, de legalább csak sikeres regisztráció esetén esedékesek. Más nyerészkedők egyébként még kéretlen telefonhívásoktól sem riadnak vissza annak érdekében, hogy az óvatlan ügyfeleket rábeszéljék saját szolgáltatásaik igénybevételére.

Néhány jótanács

Minden olyan üzenetet, amely nem a nyilvántartótól (a <.eu> esetén az EURid-től) vagy a saját regisztrátortól érkezik, alaposan meg kell vizsgálni, és az abban foglaltakat fenntartásokkal kell kezelni. Komoly regisztrátorok sohasem kényszerítik ügyfeleiket arra, hogy pl. 12 órán belül regisztráljanak egy domain nevet. Aki pedig tartománynevet szeretne regisztráltatni, ezt természetesen bármely regisztrátornál megteheti.

Forrás: domain-recht.de

menu
menu