Trükközés regisztrálói és regisztrárori oldalon az .eu domainekkel

Trükközés regisztrálói és regisztrárori oldalon az .eu domainekkel

Mától bárki igényelhet .eu domaineket, azonban nem mindegy hol és mennyiért teszi... Az olcsóság könnyen párosulhat eredménytelenséggel...

Közel 5 éves várakozás után bármelyik európai uniós ország állampolgára igényelhet .eu végű webcímeket. A páneurópai domain tartományba tartozó webcímekre érkezett kérelmeket a regisztrátorok 11 órától továbbíthatják a brüsszeli központ felé. A mai naptól kezdődő szabad regisztrációt a védett nevekre vonatkozó időszak előzte meg. Az elmúlt négy hónapban azok már lefoglalhatták webcímeiket, akik igazolni tudták, hogy a webcímben szereplő karakterláncra vonatkozóan kizárólagos használati joggal rendelkeznek. Ilyen jogalap lehetett a cégnév, a védjegy, a földrajzi név. Sok domain spekulációban érdekelt személy, szervezet a védett időszak elindulása előtt – célzott szándékkal – csak azért jegyeztetett be egy-egy védjegyet, hogy a védett időszakban foglalhassa le a címet.
A mai napon kezdődő regisztrációs időszakban a Brüsszelben székelő nyilvántartó, az EURid a "first come, first serve" elv alapján szolgálja ki a beérkező kérelmeket. Az elv szerint aki először nyújt be egy igényt, annak adható ki az adott domain. A nyilvántartó számolva az óriási számban beérkező igénnyel egy szigorítással igyekszik elejét venni a visszaéléseknek: a regisztrátorok egymás után kerülve sorra kapnak egy-egy regisztrációs lehetőséget. A december 7-i induláskor percenként egy igényt nyújthattak a regisztrátorok, várhatóan ennyi időnként fog bekerünli most is egy-egy igény egy regisztrátoronként. Ez a szabály nagy szerepet ad a regisztrátor megválasztásának.

Trükkök mindkét oldalon

Ha olyan regisztrátort választ valaki, ahol kevés kérelmet adtak be akkor nagyobb esélye van arra, hogy hamarabb sorra kerül az igénye az "egyperces sor" kivárását követően. Vannak olyan regisztrátorok, akik csak minimális díjat kérnek a regisztrációs kérelem benyújtásáért, azonban egy ilyen cég választása nem célravezető. Egy 3000 igényt kezelő cégnél pl. a 11 órai indulást követően csak 50 óra múlva, azaz vasárnap délután lehet kerül be a nyilvántartóhoz a kérelem, akkorra pedig egy kisebb állomány számot kezelő regisztrátor által már lefoglalásra kerül a kért domain.
A fenti probléma kiküszöbölésére több kiskaput is találtak a regisztrációkat fogadó cégek. A leggyakoribb megoldás, szerint egy külön sürgősségi díj ellenében a felárat nem fizetők elé kerül be az igénylő kérelme, így akár az első órában is bekerülhet a kérelmező igénye a nyilvántartóhoz. A másik gyakorlat szerint egyes nagy regisztrátorok több regisztrációs jogot is vásárolva – alvállalkozóik, leányvállalataik nevén – több sort is indítva le tudják rövidíteni a "várakozási időt" partnereik számára.
A domaineket kérelmezők oldaláról a védjegy bejegyzésen kívül gyakori „trükk”, hogy több regisztrátorhoz is egyidejűleg benyújtják kérelmüket, számítva arra, hogy egyik vagy másik cégnek az igénye hamarabb beérkezik a nyilvántartóhoz.

[file=bann_egy.html]

A rendszer összeomlás alatt

Előjog alapján eddig közel 350 000 kérelmet fogadott a nyilvántartó, amelyek elbírálása folyamatban van. Óvatos becslések szerint az eddig beérkezett igények száma a következő három napban megháromszorozódhat. Az óriási érdeklődés miatt egyes elemzők szerint – a védett időszak első óráihoz hasonlóan – várhatóan ismét technikai gondok lesznek a regisztrációs igényeket feldolgozó rendszerben. Ezt látszik alátámasztani, hogy a nyilvántartó hivatalos oldala a reggeli órákban – vélhetően a nagy érdeklődés miatti túlterheltség – hatására nem volt elérhető.

menu
menu