Tom Cruise egyháza domainért perel

Tom Cruise egyháza domainért perel

Jogi lépéseket helyezett kilátásba a Szcientológia Egyház, hogy megszerezze egy kritikus hangvételű oldal domainjét.

A Szcientológia Egyház legismertebb patronálója és egyben tagja, a jól ismert színész, Tom Cruise. A vallási csoport angol megnevezéséből (Scientology), és a művész keresztnevéből szójátékkal képzett ScienTOMology.info domain nevet egy új-zélandi magánszemély jegyeztette be, és a cím alatt olyan képeket, videókat, publikációkat helyezett el, amely a Föld legnépszerűbb szcientológusának sajátságos viselkedését mutatja be.
A ScienTOMology.info üzemeltetői e-mailek és faxok tömkelegét kapták alig egy hét alatt a szcientológia képviselőitől. Köztük volt a Moxon & Kobrin ügyvédje, Ava Paquette is, aki 100.000 dollárra vonatkozó kártérítési pert helyezett kilátásba az oldal készítői ellen, ha azok nem adják át a domain tulajdonjogát.

Több nézőpont létezik

Az egyház markáns fellépését a szólás szabadságát védő civil szervezetek kritikával illették: véleményük szerint az ilyen fellépést általában gazdag magánszemélyek és társaságok alkalmazzák, hogy hallgatásba kényszerítsék ellenfeleiket. Sokan engednek a nyomásnak, mivel nem akarnak felvállalni egy hosszadalmas és költséges bírósági ügyet.

Magánvélemény

A webhely új-zélandi tulajdonosa, Glen Stollery, ugyancsak reagált a vádakra. Szerinte oldala egyszerű magánvéleményt fejez ki, nem sért vele semmilyen jogot, és az is egyértelmű, hogy ő nem áll semmilyen kapcsolatban a Szcientológia Egyházzal. „Az oldalt csak azért dobtuk össze, hogy egy helyről el lehessen érni Tom szcientológiával kapcsolatos aktuális megnyilatkozásait – egy nagy műsor az egész Tom, nem értjük, min húztátok fel magatokat ennyire” – mondták a szerzők.

Nem bírják a kritikát

A Szcientológia Egyház közismert arról, hogy jogi lépésekkel válaszol az őt érő bírálatokra. Korábban azzal kerültek címlapra, hogy el akarták tüntetni a Google találati listáiról a xenu.net-et, egy szintén a szcientológiát kritizáló webhelyet. Régebben pedig egyenesen azzal vádolták a Szcientológia Egyházat, hogy mindenkit beperel, aki okkal, vagy ok nélkül az övéktől eltérő nézeteket vall, csak azért, hogy végül minden ellenvéleményt elhallgattassanak.

menu
menu