Tilos a pornó

Tilos a pornó

Az ír .ie tartomány nyilvántartója elutasította a porn.ie domain név bejegyzésére benyújtott kérelmet, erkölcstelennek találva azt. Felvetődik a kérdés: ez már cenzúra?

Mr. Ryan komolyan gondolta

Stephen Ryan, a 28 éves dublini számítástechnikus nagy fába vágta a fejszéjét: először ugyanis céget szeretett volna alapítani hazájában, „Porn” névvel. Az ottani cégbíróság azonban elutasította kérelmét, hivatkozva arra, hogy egy ilyen vezérszóval rendelkező cég negatívan hatna a közerkölcsre. Mr. Ryan azonban nem adta fel, és mivel a való világban kudarcot vallott, tett egy próbát a kibertérben: igénylést nyújtott be a porn.ie domain névre. Nem járt szerencsével, ugyanis a .ie tartomány nyilvántartója, az IE Domain Registry (IEDR) szintén elzárkózott a név kiosztása elől. Döntését a .ie regisztrációs szabályzatban található azon rendelkezésre alapozta, amely szerint egy ír tartománynév nem ütközhet közerkölcsbe, függetlenül attól, hogy alatta milyen tartalom érhető el.

Mr. Ryan azonban kétségbe vonja azt, hogy egy szó önmagában erkölcstelen lehet:
„Nem azzal utasítottak el, hogy a pornó erkölcstelen dolog, hanem azzal, hogy maga a pornó szó az. Ezt több szempontból sem értem. Hogy lehet egy szó erkölcstelen? A gyilkosság maga kétségtelenül elítélendő, de a gyilkosság szó nem. Miért nem ez a logika érvényesül a pornó esetében, függetlenül attól, hogy a pornót magát hogyan minősítik?” Mr. Ryan ezen felül azt is elmondta, hogy a porn.ie alatt ízléses aktképeket kívánt volna megjeleníteni. „Egy normális srác vagyok, nem vagyok szexőrült. Nem üzemeltetek szex-shopot, egy nagy multinak dolgozom.”

Érdekesség, hogy a sex.ie nevet a nyilvántartó nem találta erkölcsbe ütközőnek. Az értékes név alatt – a gyakorlott internetező számára meglepő módon – egy blog érhető el, amelyen a biztonságos szexszel kapcsolatos cikkek, írások találhatók. A domain kezelője pedig nem más, mint Stephen Ryan. Lehet, hogy Mr. Ryan érveit mégsem illett volna lesöpörni az asztalról?

A nyilvántartó legalább következetes

Nem Mr. Ryan volt az első, aki sikertelenül próbálta megszerezni a porn.ie domain nevet. 2001 szeptembere óta összesen tíz igénylés érkezett a névre, de mind elutasításra került. A felesleges próbálkozásokat már maga a nyilvántartó is megunhatta, ugyanis éppen azon vannak, hogy összeállítsanak egy listát a zárolt nevekről, azaz azokról, amelyeket nem fognak kiosztani a jövőben.

Mi a helyzet Magyarországon?

A magyar Domainregisztrációs Szabályzat 2.2.2 pontja alapján „nem választható és használható olyan domain név, amely jelentéstartalmára nézve és/vagy használatára nézve gyaníthatóan … megbotránkozást .. keltő.”

A magyar nyilvántartó minden bizonnyal más állásponton van, mint ír kollégája, hiszen a porn.hu név egy tatabányai vállalkozás kezelésében van, alatta egy szintén blognak titulált oldal található, amely azonban a legkevésbé sem hasonlít a sex.ie alatt található tartalomhoz. Sex.hu oldalt hiába keresünk, ez ugyanis a másodlagos közdomain a .hu alatt, azaz csak valami.sex.hu felépítésű tartományneveket lehet igényelni. A porn.sex.hu mindenesetre még szabad…

menu
menu