Svéd cég lehet Európa főbordélya

Svéd cég lehet Európa főbordélya

A legértékesebb domain nevek kiosztása mindössze 10 másodpercet vett igénybe.

Szerda délelőtt 11 órától indult el az .eu végű webcímek bejegyzése. A regisztráció első fázisában, amely 2006. február 7-ig tart, a védjegy tulajdonosok kérhetik a védjegyükkel azonos webcímek bejegyzését. A domain tartomány nyilvántartásával és adminisztrálásával megbízott szervezet, az EURid első közleményét két órával a nyitást követően publikálta. Az első 120 perc mérlege szerint 40000 domain bejegyzési kérelme érkezett a nyilvántartóhoz, azonban volt olyan perc is, amelyben másodpercenként 60 (!) kérelem futott be a regisztrációs rendszerbe.
A második statisztikát délután 4 órakor tette ki a honlapjára az EURid.
A kimutatás szerint a regisztráció első 5 órájában összesen 98 718 bejegyzési kérelem érkezett, amely 77 684 webcímre vonatkozott. (A fennmaradó 21034 domain duplázódás vagy többszöröződés.)
A kimutatás szerint 69 234 igény valamely európai uniós ország nemzeti szabadalmi hivatala által bejegyezett védjegyen alapul. 21 279-et az Európai Szabadalmi Hivatalnál bejegyzett védjegy alapján, 7 588-et közintézmény nevére alapozva, 636-ot pedig földrajzi név alapú jogosultsággal kérelmeztek.
Idő szerint az első három bejegyzési kérelmet a tickets.eu-ra, a job.eu-ra és a hotels.eu-ra vonatkozóan vették nyilvántartásba. Időben mérve az első domain adatainak begépeléséhez és beküldéséhez 1,699 másodpercre volt szükség.
A legtöbben, 204 kérelmező a sex.eu-ra nyújtotta be igényét, de ahhoz, hogy az első kérelmező meg is kapja a kért címet, 40 napon belül igazolnia kell a nyilvántartó felé, hogy az adott karakterláncra vonatkozóan valóban rendelkezik védjeggyel.

Svéd és német fölény

A legnépszerűbb 12 domaint tanulmányozva látható, hogy a "top tucat" webcímekre vonatkozóan az első kérelem mindegyike svéd, osztrák, német és holland cégtől, vagy magánszemélytől érkezett. A svéd Yellow Register Online AB. nevű cégnek a legnépszerűbb sex.eu és a harmadik legnagyobb érdeklődésre számot tartó travel.eu esetén is sikerült elsőnek lennie, de ezen kívül a poker.eu és a music.eu várományosa is ez a cég. A domainekért folytatott küzdelem másik nagy nyertese a német Internetportal und Marketing GmbH, amelynek vezetői a hotel.eu, a jobs.eu és a business.eu címek hasznosításán gondolkodhatnak.

A nyertes a költségvetés

Minden kétséget kizáróan a legnagyobb nyertesei az ügynek az egyes országok szabadalmi hivatalai és ezáltal a nemzeti költségvetések. Sokan kizárólag a domain nevek bejegyzése miatt kérték egy-egy karakterlánc védjegykénti nyilvántartásba vételét. A sex.eu-t igénylő 204 vállalkozás és magánszemély többsége frissen bejegyzett védjeggyel vágott neki a regisztrációs küzdelemnek. A bejegyzési kérelmeket tanulmányozva látható, hogy egy-egy kérelmező akár több tucat védjegy bejegyzést is megtett a siker érdekében. Egy védjegyeztetési eljárás Európa országaiban 100-150 000 Ft körüli összegbe kerül és egyes becslések szerint az első 5 órában beérkezett domain igények 25-30%-a kizárólag egy webcím megszerzése érdekében foglalta le a címeket.

[file=702.html]

menu
menu