Svájc erőből veszi el magának a domaineket

Svájc erőből veszi el magának a domaineket

A szövetségi hatóságok és svájci üzletemberek véget nem érő vitába bonyolódtak néhány keresett webcím miatt.

Magáénak szeretne tudni a svájci állam három különleges webímet. Szándékaik szerint a nemzeti domaintartománybeli schweiz.ch, suisse.ch, és a svizzera.ch címek látogatói automatikusan átkerülnének a www.ch.ch alatt elérhető szövetségi portálra. A több nyelven is elérhető webhelyet közszolgálati céllal hozták létre az állampolgárok számára, azonban a megvalósítás magas költsége és működési hibák miatt számos kritika érte a portált.
Ráadásul egyelőre kénytelenek beérni az eredeti domainnel, ugyanis a vitatott címeket nem kívánja átadni a jelenlegi tulajdonosa:
„Még 1995-ben regisztráltam őket, azóta nem kevés energiát és pénzt fektettem beléjük” – mondta Stefan C. Frei, aki két partnerrel működteti webhelyét.

Linkek, háttérképek, pólók

A német nyelvű oldalak a svájci történelemmel és politikával kapcsolatban tartalmaznak szövegeket és linkeket, emellett különböző szolgáltatásokat kínálnak az ingyenes e-mail-től, az utazási tippeken át a társkereső adatbázisig. Webáruházukban ruhák, táskák és mobiltelefonokra háttérképek kaphatóak.
Frei elmondta, hogy különböző helyzetekben jelentős összegeket kínáltak neki a domainekért, de ő elutasította az ajánlatokat: „Egyszerűen nem érdekel ez a téma”.

Törvényes jog

A maguk részéről a szövetségi hatóságok világossá tették, hogy ők nem kívánnak pénzügyi alkuba bocsátkozni, mivel törvényes joguk van az webcímekre. „Biztos, hogy egy fillért sem fizetünk a címekért” – nyilatkozta Thomas Sägesser, a szövetségi kancellária jogi osztályvezetője.
A hivatal szerint az ország legfelsőbb bírósága példát statuált, mikor a helyi hatóságok javára döntött két hasonló – helyi domainekről szóló – vitában. Frei ügyvédje azonban nem ért egyet velük. „Nem törvénytelen versenyről vagy a zavaros webcímekről van szó, az eredmény itt egy olyan portál használatának joga, ami egész Svájcról szól” mondta Urs Kraft, az ügyvéd.

Alternatív címek

Frei nem érti a szövetségi hatóság startégiáját. Első alkalommal 2000-ben keresték meg azzal, hogy szükségük van a webcímeire, hogy létrehozhassanak egy webhelyet, amivel a hivatali ügyek intézését tennék könnyebbé az állampolgárok számára. Frei akkor elutasította az igényt, de javasolta egy még nem létező webcím bejegyeztetését: ez volt a www.ch.ch, ami azóta már működik.
Néhány évvel később a kancellária az e-kormányzat továbbfejlesztése miatt szeretett volna a domainekhez jutni. Erre Frei javasolta, hogy helyzzenek el egy bannert a hivatal hivatalos oldalán, ami a kívánt címre vezeti a látogatókat, de ötletét nem fogadták el.
„Az egyetlen amit vállaltak volna a regisztrációs költségeim megfizetése lett volna, de ez nekem akkor sem felelt meg” – mondta Frei.
A szövetségi hatóság közlése szerint, sajnálják, de kompromisszumos megoldást már nem tartanak elképzelhetőnek. Január végére dől el, hogy milyen lépéseket tesznek majd Frei ellen…

menu
menu