Svájc domaineket államosít

Svájc domaineket államosít

Korábban példa nélkül álló döntés született: magántulajdonban lévő domaineket ítéltek Svájcnak.

Ez év januárjában és februárjában számoltunk be arról, hogy egy zürichi üzletember és a svájci állam között hosszadalmas vita bontakozott ki három webcímről. Az alpesi ország nevével németül (schweiz.ch), franciául (suisse.ch) és olaszul (svizzera.ch) megegyező webcímeket még 1995-ben regisztrálta Stefan Frei, aki saját portálját működteti az elérhetőségeken.

Csak a kisajátítás

Az ország vezetése 2000-ben hozta létre hivatalos szövetségi portálját a www.ch.ch domain alatt. Ekkor léptek fel először azzal az igényükkel, hogy Frei adja át nekik a nemzeti névtérbe tartozó három webcímet. A vállalkozó nem zárkózott volna el az ajánlattól, ha az árban meg tudnak egyezni. A szövetségi hatóságok azonban nem kívántak pénzügyi alkuba bocsátkozni, mivel úgy ítélték meg, hogy törvényes joguk van a webcímekre.

Döntsön a WIPO!

Az álláspontok később sem közeledtek, ezért Svájc februárban az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezethez (World Intellectual Property Organisation – WIPO) fordult. A testület korábban már döntött négy hasonló ügyben, azonban a címek akkor az eredeti birtokosoknál maradhattak, mivel a rosszhiszemű használat egyszer sem igazolódott.

Példa nélkül

Most azonban úgy ítélték meg, hogy Frei kárt okozott a szövetségi hatóságoknak azzal, hogy a „schweiz”, „suisse” és „svizzera” szavak felismerhető értékét saját forgalma növelésére használta fel. Ezért a WIPO a domainek átadására kötelezte a svájci üzletembert május 29-én. Fellebbezésre 20 napon belül kerülhet sor. Ha Frei nem él a lehetőséggel, a domainek visszavonhatatlanul Svájc tulajdonába kerülnek.

menu
menu