Svájc az ENSZ-hez fordul a domain nevek megszerzéséért

Svájc az ENSZ-hez fordul a domain nevek megszerzéséért

Svájc a schweiz.ch, a suisse.ch és svizzera.ch címek megszerzéséért jogi eljárást indít egy svájci magánszemély ellen.

Lapunk januárban számolt be arról a domain vitáról, amelyben egy zurichi magánszemély és a svájci állam között bontakozott ki. Az alpesi ország a nevével németül (schweiz.ch), franciául (suisse.ch) és olaszul (svizzera.ch) megegyező webcímeket szeretné megszerezni. A webcímeken található olal a svájci történelemmel és politikával kapcsolatban tartalmaz szövegeket és linkeket, emellett különböző szolgáltatásokat kínálnak az ingyenes e-mail-től, az utazási tippeken át a társkereső adatbázisig. Stefan Frei, a webcímekkel 1995 óta rendelkező tulajdonos nem zárkózik el a címek átadásától, ha az ellenszolgáltatásban meg tudnak egyezni, azonban az államot képviselő jogászok több ízben kijelentették, hogy a megvásárlás gondolatával nem foglalkoznak. .
A Szövetségi Kancellária napokban tett bejelentése szerint újabb mérföldkőhöz ért az ügy: az állam az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezethez (WIPO) fordul a vitás ügy lezárása érdekében. Ez az intézmény jogosult dönteni a nemzetközi domain végződések (.com/.net/.org) és több nemzeti – köztük a svájci – domaintér vitás ügyeiben. is.
A WIPO eddig összesen négy országnévvel azonos webcím ügyében hozott határozatot. 2004-ben Mexikó akarta megszerezni a mexico.com-ot, három esztendővel ezelőtt Puerto Rico indított eljárást a puertorico.com cím kezeléséért, 2002-ben pedig Új-Zéland kívánta megszerezni a newzealand.biz és newzealand.com címeket. A rosszhiszemű használatot a WIPO egyik esetben sem látta igazoltnak, így mindannyiszor a címek kezelési joga a korábbi tulajdonosnál maradhatott. Az új-zélandi kormány később a newzealand.com címet 1 millió dollárért vásárolta meg az „alperestől”.

Svájc lehetőségei

Az állam jelenleg a a nemzeti domaintérben a switzerland.ch címmel rendelkezik, amely az ország hivatalos turisztikai oldalát jeleníti meg. Szintén a helvét állam kezelésben van a svizra.ch cím is, amely a Svájcban mindössze 0,5% által beszélt latin nyelven azonos az ország nevével. Az ország hivatalos portálja pedig a ch.ch címen található, amely az latin Confederaziun Helvetica rövidítése.
Az alpesi ország a nemzetközi domainek tekintetében sincs túl jó helyzetben. A .com, .net, .org tartományokban az nevével angolul, németül, olaszul és franciául azonos címek közül kizárólag a Switzerland.com és a Suisse.com cím felett rendelkezik. Érdekesség, hogy az Schwitzerland.org, Schweiz.org, a Suisse.org és a Svizzera.org címekkel is a vitatott domain neveket kezelő zürichi mérnök, Stefan Frei rendelkezik, azonban ezek megszerzéséért – egyelőre – nem indított harcot a svájci állam.

Az országok neveivel azonos címek óriási értékkel bírnak

Egy ország nevével azonos cím lefoglalásával nem kizárólag Svájc találta szembe magát. A seattle-i központú „Virtual Countries”, vagyis „Virtuális Országok” nevű vállalkozás több mint 30 olyan domain név fölött rendelkezik, amelyek egy-egy országhoz kapcsolódnak.
Az egyes országok jelentős összeget is áldoznak azért, hogy az állam nevével azonos webcím kezelését házon belül tudják. Teszik ezt a turizmus és az ország imázsának fenntartása érdekében. Dél-Korea 5 millió $-t fizetett a Korea.com-ért, a newzealand.com domaint pedig az új-zélandi kormány 1 millió dollárért vásárolta meg a Virtual Countries-től. Egy másik esetben pedig 10 millió dollárt kért a cég a dél-afrikai kormánytól, amikor az ajánlatot kért a southafrica.com megvételére, azonban az üzlet nem köttetett meg…
Az „országneves” címek nem kizárólag az országok számára jelentenek befektetést. A Britain.com eddig háromszor cserélt gazdát. Első tulajdonosa 150 000 $-ért adta el a ´90-es évek végén, majd néhány hónappal később az új kezelője 1 millió $-ért értékesítette tovább. Ez a tulajdonos sem sokáig tartotta meg a címet. A jelenlegi kezelő az England.com és a London.com-mal egy csomagban vásárolta meg 2 millió $-ért.

A .hu és az .eu domaintér tabu

A hazai domaintérben fokozott védelme van az országok neveivel azonos címeknek. Magyarul, és az adott ország hivatalos nyelvein is csak a nagykövetség vagy a konzul hozzájárulásával lehet bejegyezni országok nevével azonos címeket. A srilanka.hu esetében is például a tea hazájának tiszteletbeli konzulja adott engedélyt a cím lefoglalására egy utazási iroda számára. A decemberben megnyílt páneurópai domaintérben is hasonló védelem illeti meg az országok neveit, így ezen domainterekben az „országneves” címekkel való kereskedelem lehetősége minimális.

menu
menu