Spielberg és a domain-"bitorlók"

Spielberg és a domain-"bitorlók"

Az ismert hollywodi rendező vitája egy indiai internetes céggel

Steven Spielberg, az ismert rendező összetűzésbe került egy kis indiai internetes céggel, az általuk használt domain-név kapcsán. A honlapokat tervező cég ugyanis a dreamworkzweb.com elnevezésű címet jegyeztette be, ami igen hasonló a Spielberggel is fémjelzett produkciós cég, a Dream Works nevéhez.

A rendező jogászai felhívták az indiaiakat a cím használatának mellőzésére, amire 15 napos határidőt adtak azzal, hogy annak elmulasztása esetén pert indítanak ellenük. A Dream Works szerint a cég az ismert név jogtalan felhasználásával próbál üzleti előnyre szert tenni, szolgáltatásait népszerűsíteni.

A Kerala tartományban működő design cég képviselői megdöbbentek a követelések hallatán. Ők állítják: eszükbe sem jutott a híres-neves amerikai cég és Spielberg, amikor kb. három hónapja elindították a honlapot.

Jogi szakértők úgy vélik: a produkciós cég most egy kicsit túllőtt a célon. Szerintük Spielberg vállalata kissé túlzásba vitte a márkanevük védelmét. Ennek ellenére azzal egyetértenek, hogy a rendező olyan respekttel bír, hogy nem lenne kérdéses egy esetleges jogi eljárás végkimenetele.

A vita eredménye valószínűleg attól függ, hogy a Dream Works védjegy milyen széles körben került bejegyzésre, illetve, hogy melyik törvényhozás – az amerikai, vagy az indiai – fog dönteni az ügyben.

Az viszont egyértelműen megállapítható, hogy a dreamworkzweb.com domain június 12-én lett bejegyezve egy amerikai domain-bróker segítségével.

menu
menu