Rooney megelégelte a visszaélést

Rooney megelégelte a visszaélést

Wayne Rooney megelégelte, hogy nevével visszaélnek az Interneten, jogi úton szerzi meg a waynerooney.com címet.

A vitás domain ügyekben eljáró szervezet, az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezet asztalára egy újabb sztár nevéből képzett webcímmel kapcsolatos beadvány érkezett.
Az angol futball válogatott büszkesége, Wayne Rooney elégelte meg, hogy a nevével azonos .com végű és a brit tartományban alkalmazott .co.uk végű webcímet, a WayneRooney.com-ot és a WayneRooney.co.uk-t egy magánszemély birtokolja. A domaint a jelenlegi kezelője – aki egyébként Nagy-Britanniában futó ismert szappanopera egyik szereplőjét megtestesítő színésze – akkor foglalta le, amikor a 4 évvel ezelőtti futball világbajnokságra kihirdették az angol játékosok névsorát. Rooney akkor még csak 16 éves volt, de már ilyen fiatalon bekerült az angol nemzeti válogatottba, tehát magasra ívelő pályafutása borítékolható volt.
A domainhez tartozó honlapon egyelőre csak a "This WebSite is Coming Soon" felirat található, amely mindössze annyit jelent: ez a honlap hamarosan jön. Ha a WIPO az eddigi döntéseihez hasonlóan foglal állást a domain név alatt várhatóan a futballista honlapja "jön hamarosan"…

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem
Számos közismert személy nyerte már el nevével azonos webcím használati jogát. Morgan Freeman, Julia Roberts, Hillary Clinton már megszerezte a nevével azonos címet, azonban a WIPO döntnökei elutasították azon ügyekben a panaszokat, ahol a rosszhiszeműség nem volt egyértelműen igazolható. Többek között Bruce Springsteen sem kapta meg a brucespringsteen.com címet, mert a jogsértést az énekes ügyeit kézben tartó ügyvédi iroda nem tudta bizonyítani.

A WIPO-hoz több neves futball klub és focista is fordult nevével azonos domainek megszerzése érdekében. 2002-ben a Liverpool a liverpoolfc.com, 2003-ban a Bayern München a BayernMuenchen.net és BayernMunchen.net, 2004-ben a Ronaldinho a ronaldinhogaucho.com, az idén pedig Michael Owen a michaelowen.com domain ügyében indított sikeres eljárát a szervezetnél.

menu
menu