Rákbetegért dolgozó alapítvány domainjével üzelteltek

Rákbetegért dolgozó alapítvány domainjével üzelteltek

Lance Armstrong a cyber-pályán is hasít! Győzelem bitorlási ügyben…

A rákból felgyógyult hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrong által életre hívott alapítvány egy egyedülálló módszert honosított meg a rákkutatás támogatása érdekében. Az ügyet támogatni kívánó magánszemélyek egy sárga vagy fehér műanyagból készített csuklópántot vásárolhatnak, amelyen a sportoló alapítványának neve, a LIVESRONG szó szerepel. A karkötők népszerűségét kihasználva néhány domain spekuláns olyan címeket foglalt le, amelyekből arra lehet következtetni, hogy az alapítvány által forgalomba hozott karkötők hivtalos forgalmazását végzik.

A CSA Marketing nevű cég és Chris Angeles 2004 végén regisztrálta a livestrongbracelets.net (kb. Livestrong karkötők), a talklivestrong.com és a mylivesrtrong.com domain neveket, a név alatt futó weboldalakon pedig rosszhiszeműen, jelentős haszonra szert téve árusították a népszerű karkötőket.

Az panaszos beadványában előadta, hogy a austini központú Lance Armstorng Alapítvány 1997-ben jött létre, a LIVESTRONG védjegyet 2004-ben New York államban jegyeztette be, emellett még két függőben lévő szövetségi védjegy kérelmük vár döntésre.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezet, a WIPO három tagú választottbírósági testülete az eset megvizsgálását követően úgy határozott, hogy a három vitatott domain név kezelője rosszhiszeműen használja a webcímeket, ezért a domain nevek Lance Armstrong nevével fémjelzett alapítványának átadására kötelezte a jogsértőket.

Sokszor utaznak domain spekulánsok jó ügyek farvizein

Nem első alkalommal fordult elő, hogy karitatív célokat szolgáló ügyek népszerűségéből igyekeznek domain spekulánsok hasznot húzni.
A live8 jótékonysági koncert sorozat alkalmával hasonlóan kihasználták a nagy közérdeklődést.
A Nelson Mandela alapítványának hivatalos címe – Mandela börtönbeli azonosítója után – 46664.com volt és egy nürnbergi magánszemély lefoglalta a megtévesztésig hasonlító 64446.com címet, a domainhez tartozó oldalon pedig Mandelával kapcsolatos termékeket – főként könyveket – árul a mai napig.
Az ázsiai szökőár alkalmával pedig a tsunamirelief.com (kb: szökőár segélyezés) címet foglalta le és kínálta eladásra egy 20 éves amerikai internetező , ezért a sajtó a "hullámpatkány" jelzőt aggatta a domain spekuláns fiatalemberre.

menu
menu