Pert vesztett Líbia a régóta húzódó ügyben

Líbia és nagykövetsége még jóval Kadhafi megbuktatása előtt indított pert az állítólagos domain csaló ellen.

2006-ban a Nagy Népi Szocialista Libiai Arab Jamahiriya és a Líbiai Arab Jamahiriya Nagykövetsége az illetékes amerikai szövetségi kerületi bíróságon pert indított az amerikai állampolgársággal rendelkező Ahmad Miski ellen, akit cybersquatting (domain csalás) vádjával illettek. (Kadhafi uralmának megdöntése után a felperesek megváltozott formában kerültek megnevezésre, mint Líbia és Líbia Nagykövetsége.)

A nagykövetség korábban a LibyanBureau.com domain nevet használta, most már viszont a LibyaUSAEmbassy.com címen érhető el.

Érdekes adalék, hogy Ahmad Miski, az alperes az Arab-Amerikai Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatójaként dolgozik. Miután regisztráltatta az embassyoflibya.org, libyaembassy.com, libyaembassy.org, és libyanembassy.com domain neveket, a forgalmat a kamara weboldalára irányította, ezzel a lépéssel pedig új ügyfeleket tudott szerezni, akik ezután ügyeiket a kamarán keresztül intézték.

Líbia képviselői szerint kizárólag az államot illeti a „Líbia Nagykövetsége” és „Líbiai Nagykövetség” elnevezések használatának joga, Miski emiatt cybersquatting tevékenységet követett el. Az amerikai szövetségi kerületi bíróság döntése szerint azonban ezek a kifejezések pusztán leíró jellegűek, védjegy vagy márkanév megsértésének esete nem áll fenn, így Miski sem lehet bűnös a domaincsalás bűntettében. A bíróság emellett azt is megjegyezte, hogy a nagykövetség feltételezett védjegyei nem minősültek folyamatos használatban lévőnek az Egyesült Államok területén belül, ugyanis 1986-ban a Reagan elnök által kiadott rendelet megtiltotta a Líbiával történő kereskedelmet és egyéb ügyleteket, egyúttal minden líbiai kormánytulajdonban lévő és az Amerikai Egyesült Államok területén található vagyontárgyat zár alá vett. Ezek a szankciók egészen 2004-ig voltak érvényben. A végső döntés szerint a domain név így Ahmad Miski tulajdonában maradhat.

menu
menu