Pert és domaint vesztett az AOL

Pert és domaint vesztett az AOL

Dávid és Góliát csatájára emlékeztető küzdelem ért véget a múlt héten az ENSZ választott-bíróságának, a WIPO-nak egyik legutolsó ülésén.

A világ egyik legnagyobb Internet érdekeltségű cége és egy orosz programozó jogi vitájából a szentpétervári fiatalember került ki győztesen.
A népszerű kommunikációs programot, az ICQ-t működtető America Online (AOL) évek óta komoly küzdelmet folytat azért, hogy az ICQ karakterláncot tartalmazó domainek használatát megakadályozza és visszaszorítsa. Az utóbbi időben "domain-spekulánsok" sokasága vette össztűz alá a cég által védjegyekkel kapcsolatos domain neveket. Néhány hónapja 99 000 $-t kértek a cégtől az ICQGuide.com névért, de ebben az esetben is peres útra terelték az ügyet és a név kezelési jogát a vállalatóriás kapta meg. Becslések szerint a sikeresen elperelt "ICQ nevek" száma már a több százat is meghaladja. Most került sor az ICQPlus.org névre, melyet az orosz Vadim Eremeev kezel. Az orosz programozó ICQPlus néven az ICQ-hoz készített egy segédprogramot, mely használatával az alapprogram szolgáltatásait kiegészítő lehetőséghez juthatnak a felhasználók. A közel 3 MB terjedelmű kiegészítő programot már több mint 3 millió felhasználó töltötte le.
Az AOL beadványában azt kifogásolta, hogy a programozó a vállalatóriás által működtetett program nevének felhasználásával építette ki webbirodalmát.
Az ügyben ítélkező bíró nem látta bizonyítottnak az orosz rossz szándékát, ezért nem látta indokoltnak a név átadását az AOL számára.
Az vállalatóriás jogászai azonban nem maradtak sikerélmény nélkül, hiszen egy másik bírói ítélet szerint AOLTrader.com és AOLVacations.com neveket az America Online használhatja.

menu
menu