Perre ment a Spar a domainjéért

Perre ment a Spar a domainjéért

A multinacionális cég - elutasítva a spar.com domain tulajdonosának 1,2 millió dolláros eladási ajánlatát - perre ment.

A .com/.net/.org domain tartományok vitás domainügyeiben döntési jogkörrel felruházott Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) döntnöke Európa egyik legnagyobb üzlethálózatával rendelkező multi ügyében hozott döntést. A Magyarországon is közel száz egységgel rendelkező áruházlánc, a Spar hollandiai központja a spar.com webcím megszerzéért indított eljárást.

Az spr.com foglalt volt, így lett spar.com

A kérdéses címet az 1968-ban alapított Scientific Process and Research Inc. nevű new jersey-beli cég 1993-ban jegyeztetette be. A műanyagiparban használatos szoftverek és egyéb termékek forgalmazásával, készítésével foglalkozó cég választása 12 éve azért esett erre a domainre, mert a társaság nevéből képzett legegyszerűbben megjegyezhető mozaikszóval azonos webcím, az spr.com már foglalt volt.

A Spar sokallta az 1,2 milliós vételárat

Az élelmiszerüzleteket működtető holland cég a néhány hónapja levélben fordult az amerikai céghez, amelyben ajánlatot kért a domain eladására. A megkeresésre egy 1,2 millió dolláros ajánlattal állt elő a tengerentúli cég, azonban ezt az amszterdami multi nem tudta elfogadni és így a jogi eljárás mellett döntött.
A holland vállalkozás panaszában előadta, hogy a a SPAR márkanéven 1930. óta van jelen a piacon és az elmúlt 75 évben 38 országban építette ki üzleti érdekeltségeit. A cég kifogásolta, hogy anyagi haszonszerzés céljából tartja magánál a címet az amerikai vállalkozás és az ajánlat kérésére érkezett válasszal kívánta igazolni a rosszhiszemű használat tényét.
Az amerikai cég a WIPO-hoz eljuttatott beadványában visszautasította a rosszhiszemű használatot és igazolta, hogy a több mint egy évtized alatt végig a vállalkozással kapcsolatos információkat tartalmazott a domain alatt található honlap, továbbá rámutatott arra, hogy a domain név rendszer létrejöttét megelőzően, már 1974-ben SPAR néven volt ismert a műanyagipari piacon. Rámutatott a cég arra is, hogy a ügyfeleik elsősorban a spar.com honlapon keresztül tartják a vállalkozással a kapcsolatot és egy új kommunikációs csatorna kiépítése jelentős költségekkel járna ezért szólt ajánlata 1,2 millió dollárról.
A WIPO által kijelölt 3 döntnökök a felek által benyújtott dokumentumok és indoklások elemzését követően úgy határoztak, hogy a domain rosszhiszemű használata nem igazolható, így a holland vállalkozás nem formálhat igényt a címre.

A versenytársak sikeresebbek voltak

Az élelmiszer kiskereskedelemben érdekelt cégek közül nem kizárólag a SPAR fordult a WIPO-hoz. Az USA lenagyobb hálózatát üzemeltető Walmart is több ízben kérte már a szervezet döntését. A cég eddig közel 100 domain nevet perelt el használóitól. Ezek között található a walmarts.com, a walmart.org, walmart.ro, walmart.ph, walmart.as cím is. A francia piac egyik vezető szereplője a Carrefour a carrefour.net cím kezelését köszönheti a WIPO-nak, a hazánkban is üzleteket működtető Auchan pedig a WIPO döntésének eredményeképp jutott az auchan.ro román tartománybeli címhez.

menu
menu