Perelik a YouTube-ot

Perelik a YouTube-ot

Többszörösére nőtt az internetes megjelenési költsége egy kisvállalkozásnak, mert – balszerencséjére – épp úgy hangzik a neve, mint a legnépszerűbb filmletöltő oldalé.

A csőszerelő gépekkel foglalkozó, amerikai Universal Tube and Rollerform Equipment cég honlapjának nevét (UTube) épp úgy kell kimondani, mint a Google által nemrégiben felvásárolt, óriási népszerűségnek örvendő YouTube filmletöltő oldalét. Nem csoda hát, hogy sokan elírják a webcímet s ezzel olyan mértékű forgalmat generálnak a kisvállalkozás oldalán, amit az nem bír kezelni.

Per

Minderről október közepén már beszámoltunk olvasóinknak, akkoriban azonban további fejleményről nem esett szó. Ezen a héten azonban az Universal Tube perbe fogta a YouTube-ot.
„Próbáltunk egyezkedni a YouTube-bal, de nem jutottunk semmire. Így most már az ügyvédeké a szó – nyilatkozta a Times Online-nak Ralph Gilkins, a cég vezetője.

Jelentős igények

Gilkins nem kevesebbet követel, mint a YouTube.com domain név törlését. Ha ez mégsem menne, akkor saját Utube.com webcíme helyett szeretne egy jól működő másikat és az átállás költségeit kívánja megkapni. Indokai közt szerepel, hogy a divatos filmszolgáltatót jó tíz évvel megelőzve regisztráltatták saját domainjüket.

Vagy inkább eladni?

Felmerülhet a kérdés, hogy a pereskedés helyett miért nem próbálják értékesíteni a domaint, hisz egy több tízmilliós forgalmat generáló cím kincset érhet. A probléma csak az, hogy ebben az esetben az új tulajdonos válhatna könnyedén egy per vesztesévé, hiszen a webcímek elírására alapozó oldalak már számos esetben jártak pórul a bíróságok előtt.
Azt viszont még nem tudjuk, hogy ebben az esetben ki nevet majd a végén.

menu
menu