Perel a Filmakadémia

Perel a Filmakadémia

Az Oscar-díjjal kapcsolatos nevekkel is kereskednek.

Az Amerikai Filmakadémia megelégelte, hogy a védjegyként bejegyzett "AcademyAward" és "Oscar" nevekkel egyes spekulátorok visszaélnek, így egyre több, a védjegyre utaló domain kerül kereskedelmi forgalomba.
Közel 50 név tulajdonosát kívánják beperelni. Az eljárás folyamatát nagyon megnehezíti, hogy a nagy múltú intézmény Oscar-díjának világméretű ismertéségéből fakadóan a tualjnosok nagy része nem a amerikai cég, vagy egyesült államokbeli lakos. Tovább bonyolítja a helyzetet az a tény, hogy az Oscar jelentése egyben egy keresztnév is, ezért nehezebb lehet a egyes nevek szervezethez történő kizárólagos kötődése. Jelenleg a bejegyzett gTLD (.com, .net, .org) domainek adatbázisában 60 név szerepel amely tartalmazza az AcademyAwards szókombinációt, és természetesen ennek sokszorosa amelyben az Oscar szót fedezhetjük fel.
Több érdekes névre is szemet vetettek az Akadémia jogászai. A listában szerepel a OscarMadness.com, az OscarWinners.com, és az OscarNight.net (melynek külön érdekessége, hogy a magyar származású, Argentínában élő Ivo Jancso tulajdonában van). Az újonnan gTLD-vé előlépett domainek (.cc, .ws, .to) között is szép számban található hasonló név, mint például az Oscars.cc, vagy az AcademyAwards.cc.

menu
menu