Önnek mindegy, hogy szoros vagy szőrös?

Önnek mindegy, hogy szoros vagy szőrös?

December 10-től bejegyezhetőek a nemzetköziesített .eu domain nevek.

Az Európai Unió egyik alapelve, hogy egyik nemzet vagy ország sem szenvedhet hátrányt amiatt, hogy hivatalos nyelvét kevesebben beszélik, mint az angolt, a németet vagy éppen a franciát… Többek között ezen egyenjogúsági elv miatt olvasható az Eurót bevezetett országok hivatalos nyelvének mindegyikén az Euro szó. Az Európai Unió támogatásával életre hívott domaintér, az .eu ezen tekintetben hamarosan egy régi hiányosságra ad választ. 2009. december 10-től bevezetésre kerülnek az un. nemzetköziesített domain nevek, amelyek már nem kizárólag a latin abc karaktereit tartalmazhatják, hanem bármely európai ország hivatalos nyelvének karaktereit. A bevezetést követően már láthatóak lesznek például a görög betűk és a Bulgária EU tagsága miatt cirill .eu domain nevek is. Az Európai Unió 23 országában érvényes hivatalos nyelv összes karakterét tartalmazhatják a domain nevek a jövőben. Az Unió országai közül kizárólag az angol nyelv abc-je nem tartalmaz speciális karaktert. Eddig összesen 33 karakter – 22 betű , 10 szám és a kötőjel – helyett a jövőben több, mint 300 különböző „betűből” állhat össze egy .eu végű domain név. (Lásd a teljes listát itt!)

A nagyok a legaktívabbak.

Hónapok óta folyik egy tesztelési fázisa az új rendszernek. A próbaüzem alatt  a.eu domaintér nyilvántartója, az  EURid tájékoztatása szerint  a legnagyobb érdeklődés és aktivitás a német, a lengyel, az olasz és a spanyol regisztrátorok irányából tapasztalta a brüsszeli székhelyű szervezet.

A nemzetköziesített domain nevek az .eu domaintér hivatalos regisztrátor partnereinél igényelhetőek. A regisztráció feltételei azonosak a hagyományos karaktereket tartalmazó domain nevek esetében alkalmazottakkal. A nemzetköziesített .eu domain nevek esetében nem jelent majd előnyt az, ha valaki az adott domain név „ékezet” nélküli párjával rendelkezik, mint ahogyan az négy évvel ezelőtt az ékezetes .hu domain neveknél történt. 

Az EURid a december 10-én 11 órakor induló regisztrációs időszakot követően hivatalos közleményben hozza nyilvánosságra, hogy mely országokban mennyi nemzetköziesített domain név regisztrációját végezték az egyes országokban.

 

 

 

Köszönjük Szilágyi Eszter, az EURid Magyarországi kapcsolattartójának a cikk megírásához nyújtott segítségét!

menu
menu