Nyilvános domain vitarendezési kézikönyv

Nyilvános domain vitarendezési kézikönyv

A WIPO nyilvánosságra hozott kiadványa segít a domain perek előzetes megítélésében.

A World Intellectual Property Organization ( WIPO, Szellemi Tulajdon Világszervezet) – amely eddig 7000 vitás domainügyben foglalt állást – a meghozott határozatainak tapasztatalata alapján segédletet jelentetett meg a pereskedni szándékozók, illetve a pereskedésben érdekelt felek számára.
Az angolul készült részletes kiadványban 26, kérdés-felelet formájában leírt problémára találunk választ. Az útmutató korábbi határozatok hivatkozását is tartalmazza, amely áttanulmányozása még jobban segít megérteni megfogalmazott válaszokat. A publikáció – az eddig megjelentekkel ellentétben – jogi végzettség nélküli érdeklődők számára is érthető módon fogalmaz, és jogi szakzsargontól mentes. Létrehozásának célja volt, hogy a panaszosok és bepanaszoltak választ kapjanak az általuk vagy ellenük indított eljrárás várható kimenetelére vonatkozóan.

Madonna nyert, Springsteen veszített

A szervezet 5 éve tartó domain vitarendezési praxisa során több világhírű cég és személy ügyében is hozott határozatot. Többek között a popsztár Madonna, a focista Ronaldinho, a James Bondot megtestesítő Pierce Brosnan ügyében is a hírességek javára kedvező határozatot hozott a szervezet által kijelölt döntnök. Azonban az AlbertEinstein.com, a NewZealand.com és a BruceSpringsteen.com ügyekben a panaszos fél beadványa elutasításra került.

Több magyar ügy is

Magyar vonatkozású ügyekben is született határozat. 2002-ben egy szekszárdi magánszemély és a holland Aegon biztosító társaság Aaegon.biz és casco.biz-ért folytatott harcában foglalt állást. 2000-ben a zwackunicum.com kapcsán hoztak döntést. Ebben az ügyben egy budapesti magánszemély és a Zwack Unicum Rt. "feszült" egymásnak. Mindkét esetben a vállalatok kerekedtek felül. 2000-ben azonban egy ügyben hazai győzelem született. Akkor a budapesti Martimi Bt.-t panaszolta be a Monacoi Kaszinót működtető gazdasági társaság. A döntnök ekkor nem találta megalapozottnak a szórakoztató intézmény beadványát, így a casino-monaco.com domain kezelési joga a magyar cégnél maradhatott.

menu
menu