Novembertől jönnek az .eu-s webcímek

Novembertől jönnek az .eu-s webcímek

Várhatóan 2004. novemberétől érkeznek az .eu végű webcímek.

Sokáig találgatás folyt arról, hogy mikortól is indulhat el az .eu végződésű webcímek regisztrációja. A domaintartomány kezelésével megbízott EURid honlapján nyilvánosságra hozta a bevezetés ütemtervét, amelyből az derül ki, hogy 2004. november 1-től európai jogi és természetes személyek – köztük a magyarok is – jegyezhetnek be .eu végű webcímeket.
Az .eu végű webcímek bevezetésének első üteme a regisztrációs szabályozás megalkotása, melynek 2004. márciusáig kell megtörténnie. Ezt követi a szabályozások és egyéb kapcsolódó anyagok lefordítása az EU összes hivatalos nyelvére.

[file=rek2005.html]

2004 júniusáig választják ki azokat a regisztrátorokat, akikhez közvetelnül benyújthatják az igénylők a kérelmeket. Szeptember 1-től november 1-ig un. sunrise periódust alkalmaz az európai nyilvántartó. A két hónap alatt a védjegytulajdonosok regisztrálhatják levédetett neveiket domainként.
A nyilvános regisztráció módja várhatóan a .com/.net/.org neveknél alkalmazott rendszerrel lesz azonos, azaz, aki először igényel egy webcímet annak a kezelésébe kerül a domain. Várhatóan abban is a gTLDk bejegyzésére fog hasonlítani a regisztráció módja, hogy teljesen online és élő lesz vagyis az igénylés leadásának időpontjától kezdve a kérelmező kezelésébe kerül az adott webcím.
Az EURid honlapján az a figyelmeztetés kiemelt helyet kapott, mely szerint jelenleg egyetlen regisztrátornak sincs jogosultsága .eu előregisztrációt működtetni, ennek értelmében a jelenleg pár dollárért előregisztrációt végző oldalak semmilyen garanciát nem tudnak arra vonatkozóan nyújtani, hogy az igénylő 2004. novemberében valóban meg is fogja kapni a honlapon leadott, bejegyezni kívánt webcímet.
Az .eu domainek regisztrációs díja várhatóan az EU tagállamok által, a nemzeti domaintérben alkalmazott árak átlaga körüli lesz, így vélhetően 30 és 60 euro között foglalhatunk magunknak .eu webcímet.

menu
menu