Növekszik a vitás domainügyek száma

Növekszik a vitás domainügyek száma

A WIPO-hoz eddig közel 1300 vitás domainügyet vizsgált meg.

Az utóbbi években egyre gyakoribbá vált, hogy a globális domain nevek bejegyzését olyan fejlődő országokból kezdeményezik, ahol az igazságszolgáltatás lassan működik, ezért felesleges is volna egy-egy domain jogtulajdonosának az adott webcím bejegyzése elleni panaszával a helyi bíróságokhoz fordulni. Ezen nemzetközi vonatkozású ügyekben (is) állást foglalhat a a ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO). A szervezet által kijelölt döntnökök többek között a francia színész Alain Delon, a holland KLM légitársaság, a japán Nintendo, a japán Suzuki Motor és az amerikai EMI domain üggyel kapcsolatos panaszát bírálták el .
A múlt héten közzétett adatok alapján tavaly decembertől szeptember végéig 1291 vitás esetben fordultak doménügyben a szervezethez. Ebből közel 600 esetben már véget is ért az eljárás. 467 esetben a panaszosnak adott igazat a szervezet, így a név átadásra került, 118 ügyben elutasították a kérelmet, 178 beadványnál a döntés meghozatala előtt visszavontásra került a kérelem, valamint 6 esetben formailag nem tartotta elfogadhatóanak a beadványt a WIPO.
Eddig összesen 46 országból érkezett üggyel foglalkozott a szervezet. A bepanaszoltak pedig 70 országból kerültek ki. 2000. márciusában már magyar érdekeltségű döntés is született, amikor a Zwack megkapta a zwackunicum.com domain kezelési jogát. A beérkező ügyek száma folyamatosan növekszik. Jelenleg 700 panasz vár döntésre.

menu
menu